Dansen bij de Nachtwacht

Het Nationale Ballet danst een hommage

In september 2016 wordt choreograaf en ontwerper Toer van Schayk tachtig jaar. Om dat te vieren danst Het Nationale Ballet een hommageprogramma met twee balletten van Toer van Schayk en balletten van Rudi van Dantzig en Hans van Manen.

Contrast

Gisteravond mocht het Nationale Ballet dansen in een leeg Rijksmuseum. Daar werden opnames gemaakt voor een trailer van de hommage aan Van Schayk.

"Dans is dynamisch en een schilderij is gestolde dynamiek. Het contrast is mooi. Je kunt heel veel met dans doen, met een lichaam kun je zelfs abstracte vormen maken. Maar schilderen kan je tot je honderdste doen. Daarom houd ik me op dit moment ook veel met die kunstvorm bezig", vertelt Van Schayk.

Het Nationale Ballet danst een hommage

De aandacht is vleiend, maar voor mij hoeft het niet zo erg.

Toer van Schayk

Van Schayk profileerde zich vanaf midden vorige eeuw als een van de opvallendste decor- en kostuumontwerpers die Nederland kent en vanaf 1971 als choreograaf. Samen met Rudi van Dantzig en Hans van Manen vormde hij het driespan, aangeduid als ‘de drie Van’s’, dat Het Nationale Ballet in de jaren zeventig en tachtig wereldfaam bezorgde. Internationaal werden ze aangeduid als de ‘Hollandse School’.

Nieuwste ballet

In het hommageprogramma Hollandse Meesters wordt naast drie meesterwerken uit hun repertoire ook het nieuwste ballet van Toer van Schayk gedanst, getiteld Episodes van Fragmenten.

Over de hommage zegt Van Schayk: "De aandacht is vleiend, maar voor mij hoeft het niet zo erg. Ik voel me altijd hetzelfde, of ik nou 40 of 80 ben."

  • Nieuwsuur
    Jubilaris Toer van Schayk geeft instructies bij de uitvoering van zijn choreografie.
  • Nieuwsuur
    Nieuwsuur was bij de opnames van een trailer voor het Nationale Ballet in het Rijksmuseum.
  • Nieuwsuur
    Dansen bij de Nachtwacht.
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
    Instructies bij de uitvoering van de choreografie.
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
    Boekomslag van Toer van Schayk, danser, choreograaf & kunstenaar dat 14 september uit komt.

Van Schayk is naast choreograaf, decor- en kostuumontwerper ook beeldhouwer. Hij werkt al ruim vijftig jaar voor Het Nationale Ballet, waar hij begon als danser. In totaal maakte hij zo'n veertig choreografieën, waaronder Notenkraker en Muizenkoning.

Dit ballet, net als zijn ontwerpen voor onder meer Het Zwanenmeer, Romeo en Julia en Giselle, is nog met grote regelmaat bij Het Nationale Ballet te zien.

Hollandse Meesters is van 14 tot en met 25 september te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl