Turkije stationeerde gisteren al extra tanks en pantservoertuigen bij de grens met Syrië in de buurt van Jarablus

'Ik had deze invasie wel eerder verwacht'

Turkije heeft in Syrië doelen van Islamitische Staat en Koerdische milities aangevallen. De Verenigde Staten geven luchtsteun aan de operatie in de grensstad Jarablus. Vier dorpen in de buurt van Jarablus zouden met Turkse steun al zijn ingenomen, waarbij zeker 60 IS-strijders zouden zijn gedood.

Het doel van de operatie is zowel IS-strijders als Koerdische extremisten aan de Turks-Syrische grens te verjagen, zei Erdogan in een toespraak in Ankara. "Onze grens moet volledig van IS gezuiverd worden", zei de minister van Buitenlandse zaken, Mevlüt Cavusoglu, maandag op een persconferentie in Ankara. Turkije houdt IS verantwoordelijk voor de 54 doden die vielen bij een bomaanslag op een bruiloft in Gaziantep.

Terrorisme

De Turkse tanks, gesteund door gevechtsvliegtuigen van de anti IS-coalitie, trokken tegen de ochtend de grens over. "Het is onmogelijk om de problemen in Syrië los te zien van de binnenlandse problemen in Turkije", zei president Erdogan. Syrië is volgens hem de belangrijkste oorzaak van terrorisme in het land. Erdogan zei dat Turkije niet zal toestaan dat Syrië uiteenvalt. Hulp bieden aan de Syrische bevolking is ons enige oogmerk, aldus de Turkse president.

'Ik had deze invasie wel eerder verwacht'

Om 4 uur vanochtend zijn operaties begonnen in het noorden van Syrië tegen terreurgroepen die ons land voortdurend bedreigen.

President Erdogan
Tanks steken de grens over van Turkije naar Syrië

Volgens de Nederlands-Zwitserse hulpverlener Oscar Bergamin, die in het gebied een huis heeft, werd de actie tijd. "Ik heb drie jaar op dit moment gewacht. Het was een grote frustratie toen de geallieerden begonnen te bombarderen, maar dat niet deden op Jarabalus, terwijl het een groot IS-bolwerk is."

Bergamin zag de bunkers met IS-vlaggen. "Soms werd er geschoten. Ik heb daar ook foto’s van, dat ze mijn zonnedak hadden kapot geschoten. Er was wel iemand toen, maar die is niet gewond geraakt."

Opmars

Het verbaast Bergamin dat de Turken niet eerder optraden. "De Koerden zorgen nu voor de versnelling. Zij rukken op. De Turken zijn bang dat dat het hele gebied Koerdisch wordt. Dat willen ze niet hebben."

De opmars van Syrische Koerden baart Ankara inderdaad grote zorgen, zegt Waagmeester. "Dat is de reden dat Turkije nu militair ingrijpt."

Turkije zou willen voorkomen dat Koerdische strijders Jarablus innemen en maakt in de operatie de weg vrij voor gematigde Syrische opstandelingen om de stad over te nemen. "Die groep heeft de afgelopen tijd vanuit Turkije een offensief op Jarablus voorbereid, zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Syrische Koerden hebben de laatste tijd steeds meer terrein gewonnen ten westen van de rivier de Eufraat. Turkije zei eerder dat het een grens trekt bij de rivier. Als Koerdische milities verder zouden oprukken ten westen van de Eufraat zou dat niet worden getolereerd.

Geloofwaardigheid

Ankara ziet de Syrische Koerden als een verlengstuk van de Koerdische terreurgroep PKK. Het wil voorkomen dat de Koerden een groot aaneengesloten gebied in handen krijgen aan de zuidgrens van Turkije. Zo'n gebied zou de PKK alleen maar sterker maken, is de gedachte.

Volgens Kutsal Yesilkagit, professor International Governance aan de Universiteit Leiden wil Turkije met de actie ook de geloofwaardigheid van de Turkse militairen herwinnen en laten zien dat president Erdogan in charge is.

Kort na het begin van de militaire operatie landde de Amerikaanse vice-president Joe Biden op de luchthaven van Ankara. Hij is daar omdat Turkije aan de Verenigde Staten heeft gevraagd om Fethullah Gülen uit te leveren. Maar hij zal ook spreken over de ontwikkelingen in Syrië. "Biden komt vooral ook plooien gladstrijken", zegt Waagmeester.

"Turkije vond de VS te afwachtend in zijn reactie op de couppoging in Turkije. Biden komt hier om te laten zien dat de VS nog een bondgenoot is. Het nieuwe offensief zal zeker ter sprake komen. De VS werkt samen met de Koerdische-milities in Syrië, terwijl Turkije de macht ervan juist wil inperken."

Krachtdadig

"Tegelijkertijd zal ook besproken worden of Turkije nog wel in staat is om als NAVO-partner krachtdadig op te treden tegen IS. En er is het gevaar dat de strijdende groeperingen in Syrië, de Koerden en IS, zich verplaatsen naar Turkije. Militair-tactisch is het belangrijk om die 'spillover' naar Turkije te voorkomen", aldus Yesilkagit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl