De Russische paralympische zwemmers trainden tot het laatste moment nog voor Rio
NOS Sport

CAS bekrachtigt schorsing Russische paralympiërs

De Paralympische Spelen in Rio de Janeiro vinden definitief plaats zonder Russische sporters. Het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne heeft het beroep dat Rusland had aangetekend tegen de schorsing door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) verworpen. De Paralympics in Rio zijn van 7 tot en met 18 september.

De Russische sporters, die vier jaar geleden in Londen 36 gouden, 38 zilveren en 28 bronzen medailles wonnen, werden door het IPC uitgesloten van de Spelen vanwege het omvangrijke dopingschandaal in het land.

Door de schorsing van Rusland krijgt de Nederlandse paralympische afvaardiging alsnog uitbreiding. De atleten Ranki Oberoi (verspringen) en Ingrid van Kranen (discuswerpen) en de vrouwenzitvolleybalploeg, die op het kwalificatietoernooi in de finale van Rusland verloor, zullen nu toch naar Brazilië afreizen. Daarmee komt het totaal aantal Nederlandse atleten dat in Rio in actie komt, op 126 te staan.

Het CAS was tot de conclusie gekomen dat het IPC geen regels heeft overtreden in de strafzaak en noemde de sanctie bovendien proportioneel. Rusland wierp tevergeefs tegen dat de beslissing politiek gemotiveerd was en dat vele onschuldige atleten de dupe zouden worden van de schorsing.

Bij de zondag afgesloten Olympische Spelen was Rusland wel van de partij, zij het niet compleet. In de aanloop naar het sportevenement had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) het al dan niet toelaten van Russische sporters overgelaten aan de betreffende internationale sportbonden. Dat leidde onder meer tot het ontbreken van Russische atleten en gewichtheffers in Rio. Uiteindelijk deden er 271 (van de oorspronkelijk 389) Russen mee aan de Spelen.

Vergeer: eigenlijk jammer dat Rusland ontbreekt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl