De drie leiders in juni

Hete hangijzers op minitop over Europese koers

Hoe moet het verder met het Europese project na de brexit? De regeringsleiders van de drie grootste economieën van de eurozone, Frankrijk, Duitsland en Italië, spreken vandaag samen over een plan van aanpak op een symbolische mini-top in Italië, op het eiland Ventotene voor de kust van Napels.

Nieuw leven

De Italiaanse premier Matteo Renzi, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande willen Europa een nieuwe impuls geven. De crisis van de unie was nog nooit zo groot. "Europa moet nieuw leven worden ingeblazen, daaraan is grote behoefte", zei Renzi gisteren.

Op de agenda staan de koers van de Europese Unie na het Britse vertrek, de toestand in Turkije, de economie en de vluchtelingencrisis.

Hete hangijzers op minitop over Europese koers

Brussel vreest meer referenda in andere landen met dezelfde uitkomst als in het Verenigd Koninkrijk, waaronder Nederland. Maar de EU-lidstaten zijn verdeeld over welke richting de EU moet inslaan om de groeiende euroscepsis een halt toe te roepen.

Renzi wil een belangrijke stempel drukken op de toekomst van de unie en is voorstander van een groter Europa. Duitsland heeft al duidelijk aangegeven dat het liever een "beter Europa" wil dan "meer Europa". "Als niet alle 27 landen meedoen, beginnen we met een paar", zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Terughoudend

Ook in de vluchtelingencrisis is er weinig eensgezindheid. Waar Italië en Duitsland oproepen tot meer solidariteit, reageert Frankrijk zeer terughoudend en lijkt niet van plan te helpen aan een oplossing.

De drie leiders verschillen ook sterk over hoe ze de haperende economie van de eurozone aan de praat moeten krijgen en hoe strikt Brussel de begrotingsregels moet handhaven. Hollande en Renzi willen meer investeringen en meer harmonisatie, maar Merkel wil niets weten van het loslaten van de Europese begrotingsregels.

De mini-top laat nu vooral zien dat de Europese diplomatie weer op stoom is gekomen. Europese leiders zijn terug van vakantie en druk bezig de Britse ‘exit’ zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De vergadering van vandaag is niet de enige die plaats zal vinden. Deze week zullen op verschillende momenten Europese leiders bij elkaar komen ter voorbereiding van de top in Bratislava die onder andere over de brexit gaat. Die is over drie weken, voor de eerste keer zonder het Verenigd Koninkrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl