Cengiz en Deniz

Aanslagen Turkije: 'Ik herinner me ieder moment'

"Het is een bizarre situatie. Twee zulke goede vrienden die een paar maanden na elkaar op dezelfde manier omkomen: door een bomexplosie."

Turkije beleefde afgelopen jaar aanslag na aanslag, door de Koerdische PKK en door IS. Studenten Cengiz en Deniz verloren afgelopen jaar twee van hun beste vrienden, bij twee verschillende bomaanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara.

Aanslagen Turkije: 'Ik herinner me ieder moment'

Op 10 oktober 2015 waren Cengiz, Deniz en hun vriend Ali Deniz op het plein voor het grootste treinstation van de stad. Daar zou een vredesmars beginnen tegen het geweld tussen de staat en Koerdische militanten.

"Ik herinner me ieder moment", zegt Cengiz. Een bom ging af toen de drie vrienden het plein op liepen. "Twintig meter links van ons. En binnen twee, drie seconden, ging de tweede bom af."

'Ik wilde opstaan, maar mijn been bleek gebroken'

"Een paar meter verderop zag ik Ali Deniz liggen", vertelt Deniz. "Eerst zag ik niet dat hij het was. Zijn haar was naar achteren geblazen, normaal zit het naar voren, zijn gezicht was helemaal wit."

"Mensen keken of hij nog leefde, er liepen artsen mee in de demonstratie. Ze namen zijn pols en legden een spandoek over hem heen."

Zelfmoordaanslag

Een half jaar later, op 12 maart 2016, is er weer een zware aanslag in het centrum van Ankara bij een bushalte. Daarbij komen 37 mensen om het leven en vallen 125 gewonden.

"Die dag hoorden we het nieuws rond negen uur. Hier, naast een lijnbus, was een auto vol explosieven afgegaan", vertelt Cengiz. De Koerdische PKK zit achter de zelfmoordaanslag.

Ozancan, een vriend van de mannen, is een van de doden. "Een goede vriend van wie je houdt, met wie je jaren omgaat, is dood. En nog een vriend, die je via hem kent. Het is niet te beschrijven."

'Ozancan en Ali Deniz versterkten elkaar'

De angst voor aanslagen zit er bij veel Turken goed in. Mensen zijn extra alert bij bushaltes en op pleinen. "Pleinen zijn sinds de oudheid plaatsen waar mensen debatteren, handel drijven, politiek bedrijven. Daar zijn pleinen voor", zegt Deniz.

"Als ze bommen laten ontploffen op pleinen, dan vervreemden ze de gemeenschappen van hun politiek. Dat is het doel: mensen onderdrukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl