Herman Ram, directeur Dopingautoriteit Nederland

'Besluit IOC is onbegrijpelijk en toont gebrek aan leiderschap'

Het Internationaal Olympisch Comité heeft Rusland niet uitgesloten van de Olympische Spelen in Rio, ondanks grote dopingschandalen.

Het comité laat de beslissing of Russische sporters mogen meedoen over aan de verschillende internationale sportbonden. De sporters moeten voldoen aan een aantal criteria willen zij in aanmerking komen.

Zo mogen sporters in het verleden nooit betrapt zijn op het gebruik van doping en moeten ze recent op internationaal niveau zijn getest. De sportbonden moeten de komende twee weken beslissen wie er welkom is in Rio.

IOC: Russen niet uitgesloten van Olympische Spelen

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, vindt het besluit van het IOC onbegrijpelijk. "Het is een gebrek aan leiderschap dat de IOC de sportbonden eindverantwoordelijk maakt."

De criteria zijn volgens Ram op verschillende manieren te interpreteren. "Wat we straks krijgen is dat een zwemmer anders wordt behandeld dan een roeier, omdat de roeibond de criteria net wat anders interpreteert dan de zwembond. Dat vind ik een onbestaanbare situatie."

Ram vreest dat 'vieze' sporters uiteindelijk toch op de Spelen zullen zijn. "Als ik de criteria lees, komt het erop neer dat als je tot nu toe niet betrapt bent - en daar heeft de Russische regering dan aan meegeholpen - geluk hebt, en naar de Spelen mag."

Manipulatie

Begin deze week verscheen een vernietigend rapport waaruit bleek dat bij de winterspelen in Sotsji de Russische overheid had meegewerkt aan het omzeilen van de dopingcontrole.

Het Russische ministerie van Sport regisseerde, controleerde en overzag de manipulatie. Het gaat volgens het wereldantidopingbureau WADA niet alleen om atletiek, maar om vele sporten.

Boter op zijn hoofd

Toch vindt dopingexpert Douwe de Boer het terecht dat niet alle Russen zijn uitgesloten van de Spelen. "De sporters worden dan de dupe van het Russische systeem. Sporters moeten alleen gestraft worden als er individueel bewijs is."

Daarnaast vindt De Boer dat het IOC boter op zijn hoofd heeft. "Bij de vorige Spelen in 2014 was ook al een en ander bekend over dopinggebruik bij de Russen. Het IOC wist daarvan af en heeft het met de mantel der liefde bedekt. Het WADA doet daar nu alleen niet meer aan mee."

De Boer pleit voor onafhankelijk onderzoek naar het IOC en WADA. "Het comite is alles behalve onafhankelijk. Hoe het spel nu wordt gespeeld, vind ik zeer kwalijk. De individuele atleet wordt geplet door alle belangen van de verschilllende organisaties."

'Je kunt als land de fout ingaan en daarmee wegkomen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl