Een leerling krijgt uitleg van een docent op de zomerschool

De zomerschool als laatste redmiddel om over te gaan

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

Het contrast is groot op het Corderius College in Amersfoort. Terwijl in de ene klas leerlingen juichend rapporten in ontvangst nemen, wordt in een lokaal verderop nog hard gestudeerd.

Zo'n zestig leerlingen van drie middelbare scholen proberen hier in twee weken zomerschool hun onvoldoendes weg te werken. Lukt dat, mogen ze alsnog over naar het volgende jaar.

Dit jaar doet een recordaantal van 13.000 leerlingen mee aan een zomerschool. Een wapen in de strijd tegen zittenblijven, want dat is niet alleen duur, maar ook zo demotiverend dat de helft zijn diploma niet of op een lager niveau haalt.

De zomerschool als laatste redmiddel om over te gaan

"Het is een laatste redmiddel", zegt leerling Tijmen Panis, die anders 5 vwo nog een keer over moet doen. "Toch wel mooi dat ik nog een kans heb om over te gaan. Op dit moment sta ik een 4,4 voor Frans. Ik ben nu aan het leren voor de drie toetsen die ik moet maken."

Tijmen is op de zomerschool voornamelijk zelfstandig aan het werk om zijn kennis van de Franse taal bij te spijkeren. Met zijn oortjes in probeert hij geconcentreerd te studeren. Docenten controleren of hij een goede planning heeft gemaakt en daar ook mee bezig is.

Tijmen moet leren voor drie toetsen Frans om dit jaar alsnog over te kunnen gaan

Over de reden waarom ze bijna blijven zitten, zijn de scholieren allemaal duidelijk: aan het begin van het jaar is er niet hard genoeg gewerkt.

"Ik had weinig concentratie en had niet vol de focus op mijn huiswerk", zegt Tijmen. "Dan krijg je dat je niet goed voorbereid bent voor toetsen en haal je lagere cijfers. Uiteindelijk kom je steeds meer achter te liggen op de stof."

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs ziet liever dat de leerlingen vanaf het begin van het schooljaar goed hun best doen, maar snapt ook dat het bij pubers soms anders gaat.

"Als je dan op een gegeven moment de keuze hebt: een heel jaar over doen, of twee weken bijspijkeren en toch mee over. Dan ligt mijn voorkeur bij het laatste."

Dekker trekt jaarlijks 9 miljoen euro uit om zittenblijven tegen te gaan. In 2017 wordt het geld opnieuw verdeeld onder scholen die in de mei- of zomervakantie een bijspijkercursus organiseren. Ze kunnen hiervoor een subsidie aanvragen.

Straks kom ik bij kinderen in de klas die nog niet eens drank mogen halen.

Tijmen

Op een enkele mopperende leerling na, zien de jongeren de zomerschool allemaal als een kans. De keuze was om nu twee weken hard te werken en door te bijten of een heel jaar over doen. Met alle motivatieproblemen van dien. Tijmen is al eens blijven zitten en vond dat toen ook vervelend.

"Als ik nu blijf zitten, dan zou ik bij kinderen in de klas komen die twee of drie jaar jonger zijn. Dan merk je een groot verschil. Ik heb bijvoorbeeld al mijn rijbewijs en die kinderen mogen nog niet eens drank halen of voor hun rijbewijs beginnen."

Ruim vier van vijf leerlingen die aan een zomerschool meedoet, gaat alsnog over. En ook Tijmen heeft geluk, laat hij na twee weken weten. Het zwoegen heeft zijn vruchten afgeworpen: hij heeft een 5,8 en is dus over naar 6 vwo. "Het is met de hakken over de sloot, maar uiteindelijk ben ik toch gewoon over naar het volgende jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl