De Republikeinse conventie: gejuich, boegeroep en onenigheid

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

"Ik ben jullie stem. Dus tegen elke ouder die dromen heeft voor zijn kinderen en elk kind dat droomt van zijn toekomst, zeg ik dit: ik sta aan jullie zijde, ik ga voor jullie vechten en ik zal voor jullie winnen!"

Een oorverdovend gejuich stijgt op uit de arena in Cleveland die gevuld is met honderden Republikeinse gedelegeerden. Ze dragen bordjes met de inmiddels overbekende leus van Trump Make America Great Again, terwijl er een regen van rood-wit-blauwe ballonnen en confetti op ze neerdaalt.

Een half uur later stroomt een uitgelaten menigte Republikeinen de arena uit. Ze hebben nu officieel hun presidentskandidaat gekozen: Donald J. Trump. Hoewel het feest op de laatste dag van de Republikeinse conventie anders doet vermoeden, verliep een nominatie niet eerder met zoveel commotie en tegenwerking.

De Republikeinse conventie: gejuich, boegeroep en onenigheid

Met scherp geschoten

Ook in Cleveland zelf is de verdeeldheid goed zichtbaar. Voor- en tegenstanders van Trump protesteren op straat, maar de bezorgdheid die er was bij de politie omdat men openlijk wapens mag dragen in deze stad, blijkt ongegrond. Bijna gebroederlijk verkondigen beide partijen hun standpunten op de openbare pleinen van de stad.

Binnen de muren van de arena wordt echter wel met scherp geschoten. Al op de eerste dag van de conventie ontstaat er oneindigheid op de vloer. "Jullie luisteren niet naar ons. Jullie proberen ons jullie mening op te dringen en mensen die het er niet mee eens zijn, worden zo gedwongen zich stil te houden", roept een opgewonden gedelegeerde.

Ik ga in november Ronald Reagan invullen op mijn stembiljet, ik stem liever op een dooie dan op Trump.

Kendall Unruh, een afgevaardigde van Colorado

Hij is een van de afgevaardigden die zich in het Free the Delegates-groepje schaart, onder leiding van Kendall Unruh, een afgevaardigde van Colorado. Ze proberen middels een petitie de regels aan te passen zodat meer gedelegeerden naar eigen voorkeur mogen stemmen in plaats van zich te moeten houden aan de voorkeur van hun staat.

Maar die actie wordt snel van tafel geveegd. "Ze mogen ons niet zo negeren," zegt Unruh. "Ze moeten onze mening ook in acht nemen, maar er is niet veel wat ik nu nog kan doen. Ik ga in november Ronald Reagan invullen op mijn stembiljet, ik stem liever op een dooie dan op Trump."

Tienduizenden bezoekers op de conventie

"De sfeer is slecht. Pessimistisch, niet enthousiast, men is ongerust. Vooral in de partijtop en bij leden die lang betrokken zijn bij de partij, zijn er zorgen rond deze kandidaat", zegt David Frum, conservatief politiek commentator. Hij is een prominent lid van de Republikeinse partij en schreef eerder toespraken voor George Bush.

Maar naarmate de conventie vordert, spreken belangrijke Republikeinen toch hun steun uit voor Trump. Voorzitter Reince Priebus en Paul Ryan, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, geven toe in het begin niet enthousiast te zijn geweest. "Maar onenigheid hoort bij het leven, dat laat zien dat we een gezonde partij zijn die luistert naar zijn achterban", zegt Ryan

Splitsing

Daarmee zijn de spanningen echter nog niet uit de lucht. Het is nog wachten op de toespraak van senator Ted Cruz, de voormalige rivaal van Trump. Hij bood het langst verzet tegen Trump tijdens de voorverkiezingen. De verwachting is dat Cruz op het conventie-toneel zijn steun zal uitspreken voor Trump als presidentskandidaat.

Maar dat gebeurt niet. In plaats van de gevleugelde zin 'And God bless te next president of the United States Donald Trump' uit te spreken, roept Cruz de Amerikanen op te stemmen op basis van hun geweten. "Stem voor de kandidaten die je vertrouwt, die onze vrijheid verdedigen en trouw zijn aan de grondwet."

Boegeroep van boze gedelegeerden vult de conventiezaal en Cruz wordt uitgejoeld. Het optreden van de senator maakte duidelijk dat de Republikeinse partij nog steeds niet op één lijn zit. De splitsing ligt open en bloot op tafel.

Cruz weigert Trump écht te steunen

"Hoe kunnen we de partij weer verenigingen?", vraagt Frum zich hardop af. "Misschien moet de focus liggen op hoe we ervoor kunnen zorgen dat er nooit meer een splitsing ontstaat. Dat betekent weg van het extremisme, luisteren naar de middenklasse en striktere regels omtrent immigratie."

"Maar", benadrukt Frum, "we moeten eerst november overleven en daarna zorgen dat onze senatoren en congresleden de meerderheid behouden in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Pas dan kunnen we opnieuw beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl