'Brexit heeft grote gevolgen voor Britse economie'

"Het Verenigd-Koninkrijk staat open voor het bedrijfsleven. We zijn vastbesloten onze blik naar buiten toe te handhaven, evenals de welvaart van onze bevolking, de economie te laten groeien en werkgelegenheid te creëren."

De nieuwe Britse minister van Financiën, Philip Hammond, probeerde in zijn eerste interview de zorgen over de financiële sector na de brexit weg te nemen. Hammond ziet het als een uitdaging om het vertrouwen van het bedrijfsleven en de internationale markten terugwinnen, en een stabiele economie te garanderen.

Economische schade

En dat is hard nodig, zegt Coen Teurlings, oud-directeur van het Centraal Planbureau en tegenwoordig werkzaam aan de universiteit van Cambridge.

"De brexit heeft de Britse economie forse schade toegebracht", stelt Teurlings. "Bijna nog meer dan de meeste economen hadden voorspeld. Dit is geen dipje dat snel overgaat."

'Brexit heeft grote gevolgen voor Britse economie'

Het Britse pond is sinds het brexit-referendum flink in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. "De koers van het pond is zo'n vijftien procent minder waard geworden, waardoor het een stuk duurder is om goederen in te voeren."

Een goedkope pond is goed voor de export maar maakt het buitenland duur. "Omdat Engelsen een groot deel van hun consumptie uit het buitenland halen, betekent dat een daling van de koopkracht van zeven procent", zegt Teurlings.

De brexit maakt de financiële positie van het land niet beter. "Wel is het gunstig voor de concurrentiepositie van het Verenigd Koninkrijk. Doordat de lonen omlaag gaan, kan het beter concurreren met andere arbeidsmarkten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl