...and carry on, de dag na het brexit-referendum. De slogan verwijst naar Britse propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog waarmee de regering het volk wilde geruststellen in de moeilijke tijden

Het rommelt in Groot-Brittannië

De politieke gevolgen van het referendum over de brexit worden steeds duidelijker. Het rommelt in de Conservatieve Partij van premier David Cameron en ook binnen de Labourpartij is er grote verdeeldheid. Daarnaast dreigen de Schotten met een veto in het parlement.

Nieuwsuur spreekt erover in de studio met Gareth Davies, hoogleraar Europees recht aan de VU in Amsterdam en zelf van Britse afkomst.

Grote politieke chaos in Groot-Brittannië na brexit

Onder vuur

De brexit heeft de Labourpartij in een crisis gestort. Partijleider Jermey Corbyn ligt zwaar onder vuur. Hij zou te weinig hebben gedaan om een vertrek uit de EU te voorkomen. Zelf is hij het niet eens met de kritiek dat hij een onzichtbare campagne heeft gevoerd. "Twee derde van onze kiezers heeft voor 'blijven' gestemd", aldus Corbyn.

Door het ontslag van de schaduwminister van Buitenlandse Zaken, Hilary Benn, is het verzet tegen Corbyn verder opgelaaid. Benn zegde vannacht in een telefoongesprek het vertrouwen in Corbyn op, waarop hij werd ontslagen.

Labour-leider Corbyn

Negen parlementsleden van Labour hebben inmiddels hun ontslag ingediend. Zij willen dat Corbyn opstapt, maar die heeft vandaag nog eens herhaald dat hij aanblijft.

Uit het schaduwkabinet komt overigens ook steun voor Corbyn. Vier leden hebben hun steun voor hem uitgesproken. Daarnaast hebben meer dan 175.000 mensen al een petitie getekend als steunbetuiging aan de leider.

Ondertussen is de Conservatieve Partij verdeeld over de vraag wie Cameron moet opvolgen. In de Britse media geldt Boris Johnson, de oud-burgemeester van Londen, als grootste kanshebber, al zou niet iedereen binnen de partij daar even blij mee zijn. Vanwege zijn rol in de brexit-campagne en bij de val van Cameron.

Johnson heeft zich overigens sinds de uitslag van het referendum niet meer in het openbaar laten zien. De laatste keer reageerde hij op de uitslag van het referendum. Hij zei toen dat er op korte termijn niets zou veranderen voor de Britten en dat er geen haast nodig is bij het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Op Twitter is inmiddels een zoektocht naar Johnson begonnen. Met de hashtags #WheresBoris en #WhereisBoris worden op Twitter veel berichten gedeeld.

Boris Johnson en David Cameron

Ook in Schotland is er politieke onrust. Daar stemde donderdag 62 procent om in de EU te blijven. De premier, Nicola Sturgeon, sluit niet uit dat Schotland een veto uitspreekt tegen een brexit..

Komende week gaat Sturgeon in gesprek met EU-functionarissen om te zien of het Schotse parlement het Britse vertrek uit de EU kan tegenhouden. Volgens haar moet het parlement niet akkoord gaan met een besluit dat nadelig is voor Schotland.

Sturgeon zei dat ze zou begrijpen dat de Britten die voor een brexit stemden woedend zouden zijn over een Schotse blokkade. Ze zegt dat de Schotten op hun beurt woedend zijn als ze worden gedwongen worden om de EU te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl