Brexit of bremain: wat stemmen de Britten?

Wil een meerderheid van de Britten in de Europese Unie blijven of kiezen ze voor een vertrek? In het Verenigd Koninkrijk zijn de stembureaus sinds vanochtend open.

Kiezers kunnen tot 23.00 uur vanavond (Nederlandse tijd) hun stem uitbrengen. Het geduld wordt op de proef gesteld: de uitslag wordt pas morgenochtend verwacht.

Zwevende kiezer

Iedereen kijkt vandaag naar de twijfelende kiezer want die gaat de uitkomst van het referendum bepalen. Uit een rapport van de London School of Economics, dat twee weken geleden uitkwam, blijkt dat 30 procent van de Britten nog van stem zal veranderen. En de helft daarvan beslist pas op de dag zelf.

Volgens het rapport twijfelen veel kiezers tot het laatste moment omdat ze zich zorgen maken dat ze de verkeerde beslissing nemen. In de peilingen gaan het brexit-kamp en het bremain-kamp nek-aan-nek en dus valt te uitkomst van het referendum niet te voorspellen. De zwevende kiezer speelt vandaag een bepalende rol.

'Zwevende kiezer bepaalt uitkomst brexit-referendum'

Dat er ook verdeeldheid is binnen de regerende Conservatieve Partij maakt het verwarrend voor kiezers. "Je verwacht dat leden het eens zijn over het beleid van hun partij. Als ze verdeeld zijn, hebben zij dus ook niet genoeg informatie om bij een beslissing te blijven", vertelt een twijfelende kiezer.

De partij van premier David Cameron is verscheurd. Bijna de helft van de Conservatieve Partij wil al lange tijd van de EU af, de andere leden willen het lidmaatschap juist graag behouden. Het referendum legt de breuk binnen de partij pijnlijk bloot.

Jong vs. oud

Wat daarnaast een grote rol speelt is of er vooral jongeren of ouderen stemmen. Een meerderheid van de ouderen wil namelijk weg uit de EU. Bijna driekwart van de jongeren wil juist blijven. Veel ouderen zijn politiek actief en trouwe stemmers, terwijl de meer EU-gezinde jongeren minder geneigd zijn om te gaan stemmen.

Daarom is er de afgelopen tijd fanatiek campagne gevoerd op de Britse universiteiten. Jongeren stemmen minder massaal en door nieuwe regels is de drempel voor veel van hen nog hoger geworden. Bijna een miljoen jongeren moesten zich voor 7 juni opnieuw registreren, anders mogen ze vandaag niet eens stemmen.

Jong en oud tegenover elkaar bij brexit-referendum

Voor het brexit-referendum geldt geen opkomstdrempel, zoals er bijvoorbeeld in Nederland wel was met het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

De helft plus één van de opgekomen kiezers wint de stemming, ongeacht het aantal. Maar er staat zo veel op het spel, dat er een hoge opkomst wordt verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl