De Britse premier David Cameron voor zijn ambtswoning

Referendum: positie David Cameron erg wankel

  • Renee van Hest

    redacteur

  • Renee van Hest

    redacteur

Minder dan een week, en dan mogen de Britten beslissen: in of uit de EU? Voor premier David Cameron de laatste kans om zijn landgenoten te overtuigen tégen een brexit te stemmen.

Al vanaf het begin stuntelt Cameron met zijn campagne. Zijn achterban is het vertrouwen in hem verloren en hij krijgt het verwijt dat hij geen leiderschap toont. Tot overmaat van ramp legt het referendum pijnlijk bloot hoe verscheurd zijn eigen Conservatieve partij is.

Referendum: positie David Cameron erg wankel

Al lange tijd is de politieke partij van Cameron verdeeld over de relatie die het Verenigd Koninkrijk heeft met de Europese Unie. Deze onrust bereikt nu een climax met het EU-referendum. Een deel van de politici van de Conservatieve partij wil van de EU af, een ander deel wil het lidmaatschap behouden.

De laatste jaren zet een groep Tories Cameron steeds meer onder druk. Zij willen dat hij ervoor zorgt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

In de hoop zijn partij bij elkaar te houden, ging Cameron in 2013 door de knieën. Hij belooft in een toespraak dat hij in 2015 een referendum over het EU-lidmaatschap houdt, mits hij herkozen wordt.

Migratiecrisis

Tijdens de landelijke verkiezingen in 2015 herhaalt Cameron zijn belofte. Maar de sfeer in het land is veranderd. Door de opmars van de eurosceptische partij UKIP, is immigratie een steeds belangrijker thema tijdens de campagne. “Ik denk niet dat hij had voorzien dat dit referendum zou ontstaan tegen de achtergrond van een migratiecrisis”, zegt politiek analist John Campbell, gespecialiseerd in de Britse Conservatieve partij.

Cameron heeft zich jarenlang geprofileerd als eurosceptisch politicus. Nu hij juist pleit dat het Verenigd Koninkrijk in de EU moet blijven, zetten Britten vraagtekens bij zijn integriteit. "Hij heeft zich door deze zet vervreemd. van zijn achterban. Leden van zijn partij herkennen zich niet meer in hem", aldus Francis Elliott, biograaf van David Cameron.

Zoals in zijn kiesdistrict Witney. “Als leider heeft hij totaal gefaald. Hij heeft dit referendum alleen uitgeroepen omdat hij bang is voor zijn eigen partij en voor UKIP”, aldus een bewoner.

Azen op zijn baan

Volgens Campbell heeft het referendum de breuk binnen de Conservatieve partij blootgelegd. "Hij kan zijn partij niet meer bij elkaar houden. Sterker nog, dit referendum zorgt ervoor dat zijn partij verder uiteen valt. "

"En omdat hij niet als sterke leider optreedt, heeft hij de mogelijkheid gecreëerd dat leden binnen zijn partij ook nog eens azen op zijn baan. Zoals de voormalige burgemeester van Londen, Boris Johnson.

Nek-aan-nek

Afgelopen week - na een harde campagne - leek het erop dat de voorstanders van een brexit in de meerderheid waren. Nu, na de moord op parlementslid Jo Cox, kan niemand echt voorspellen wat de Britten donderdag zullen kiezen. In de peilingen is het een nek-aan-nek race. Ook weet tien tot vijftien procent van de Britten nog niet wat ze gaan stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl