Het aantal coöperaties in Nederland groeit snel. Er zijn al meer dan 2500 coöperaties in Nederland. Dat zijn er achthonderd meer dan twee jaar geleden, zo maakte de Nationale Coöperatieve Raad vandaag bekend. Door de crisis en terugtredende overheid regelen mensen het steeds vaker zelf.
De flinke toename komt volgens onderzoeker Tine de Moor doordat de overheid zich steeds verder terugtrekt en het voor de markt ook niet interessant is om een bepaalde dienst aan te bieden.
"Een coöperatie ontstaat nu vaak uit armoede aan opties. De markt en overheid schieten tekort, of bieden het niet aan. Waardoor burgers denken het zelf beter en goedkoper te kunnen, en besluiten het ook zelf te gaan doen."
Een voorbeeld is de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. "Het is er wel, maar vaak duur of moeilijk om via bedrijven aan te komen. Dus zzp'ers besluiten daarom om zelf fondsen op te richten."
Wij zagen dat dorpscafés in omliggende dorpen werden omgebouwd tot wok-restaurants.
Coöperaties zijn in alle sectoren te vinden. Zo hebben in het Brabantse Esbeek zeshonderd dorpsbewoners zich verenigd in een coöperatie en het dorpscafé Schuttershof gekocht.
"Ons café dreigde te verdwijnen en in omliggende dorpen zagen wij dat cafeetjes werden omgebouwd tot wok-restaurants. Wij vonden voor de leefbaarheid in Esbeek dat we het moesten behouden", zegt penningmeester Roel Hesselmans.
Van de 1200 inwoners in het dorp zijn er 600 lid van de coöperatie. "Er zijn aandelen tussen de 100 en 5000 euro. En ieder jaar hebben we een feestje voor de certificaathouders."
Leegstaande kerk
Naast het café heeft de coöperatie ook 25 starterswoningen gerealiseerd in het dorp, en is het nu bezig om een leegstaande kerk te kopen. "De kerk willen we ombouwen tot lagere school", vertelt Piet Verhoeven.
"Als wij niets doen zal de gemeente wel een keer initiatief nemen, maar misschien is het dan te laat. Door dit samen te organiseren spelen we sneller op zaken in. En door meer zelf te doen, kunnen dingen goedkoper en simpeler."