Abdullah Chami uit Syrie verblijft in het asielzoekerscentrum Blauwe Stad

'Mijn kinderen in Syrië vragen elke dag wanneer ik ze kom halen'

Iedere dag probeert de Syrische Abdullah Chami vanuit het asielzoekerscentrum Blauwestad te bellen met zijn gezin. Hij is al zeven maanden in Nederland, zijn vrouw en kinderen zijn nog in Aleppo.

"Het is het eerste wat ik 's ochtends doe, als er verbinding is, is kijken hoe het met mijn gezin gaat. Ik ben zo bang dat ik ze niet meer vind als ik op een dag bel."

In Aleppo vallen nog dagelijks vele doden door het oorlogsgeweld. "Mijn kinderen worden iedere dag wakker met een vatenbom die op een andere wijk is gevallen. Ze ontbijten vatenbommen, lunchen raketten en dineren met mortieren."

'Ik wilde een nieuw leven opbouwen voor mijn kinderen'

Chami vluchtte negen maanden geleden met zijn broers uit Syrië. In de hoop dat zijn vrouw en kinderen daarna via gezinsvereniging snel en veilig per vliegtuig naar Europa zouden kunnen komen. "Ik ben gevlucht voor mijn kinderen. Ik wilde een nieuw leven opbouwen voor mijn gezin."

Het kostte hem 2000 euro om naar Europa te vluchten. Voor het hele gezin zou dat 10.000 euro zijn. Een bedrag dat ze onmogelijk bij elkaar konden krijgen. "Niemand wil zijn gezin zo achterlaten. Maar financieel konden we het niet opbrengen. Bovendien is de route levensgevaarlijk."

  • Nieuwsuur
    Hij probeert dagelijks contact te krijgen met zijn gezin in Aleppo
  • Nieuwsuur
    De broer van Abdullah houdt als journalist de situatie in Aleppo in de gaten
  • Nieuwsuur
    Sommige asielzoekers hebben hun kinderen al wel in Nederland kunnen krijgen
  • Nieuwsuur
    Pas als de verblijfsvergunning binnen is, kan een verzoek tot gezinshereniging worden gedaan
  • Nieuwsuur
    Chami verblijft met zijn broers in het asielzoekerscentrum Blauwestad

Chami hoorde dat in Nederland gezinshereniging op korte termijn mogelijk zou zijn: drie maanden na het krijgen van de verblijfsvergunning. Maar die termijn is steeds verder opgeschoven door de trage procedures. "Na zeven maanden ben ik hier nog niet eens begonnen aan de asielprocedure", zegt de Syriër.

Asielzoekers kunnen pas een aanvraag indienen om hun gezin over te laten komen als ze een verblijfsstatus hebben gekregen. Chami krijgt nu keer op keer te horen dat de hereniging met zijn gezin er voorlopig niet in zit en dat hij geduld moet hebben.

Geen antwoord

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff liet in februari weten dat het meer dan twee jaar kan duren voordat iemand zijn gezin kan laten overkomen.

Chami: "Mijn kinderen vragen mij elke dag hoe lang het nog gaat duren voordat ik ze hierheen kan halen. En ik kan ze geen antwoord geven. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik hoop dat het goedkomt. Ik hoop dat ze snel komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl