Politieoptreden in Marseille

'Franse aanpak hooligans is olie op het vuur'

Het optreden van Franse agenten in Marseille tegen Russische hooligans werkt contraproductief. "Ze doen niets totdat een incident zich ontwikkelt en slaan dan met brute kracht terug", zegt Geoff Pearson, onderzoeker van politieoptreden bij voetbalgeweld.

In de Franse stad zijn Britse en Russische hooligans de afgelopen dagen met elkaar op de vuist gegaan nadat hun nationale ploegen zaterdag met 1-1 gelijkspeelden.

Andere landen

Duizend agenten werden ingezet, die met traangas en wapenstokken de groepen uit elkaar probeerde te halen. "Als je meteen traangas afvuurt en met stokken slaat, zonder positieve betrokkenheid van tevoren, dan faal je als politieagent."

Hij adviseert de Fransen beter te kijken naar de aanpak van andere Europese landen. "In het Verenigde Koninkrijk en Duitsland is contact tussen politie en fans voordat incidenten zich voordoen. Zo kunnen ze makkelijker potentiële herrieschoppers identificeren."

'Franse aanpak hooligans is olie op het vuur'

Pearson had twee maanden geleden al een ticket geboekt naar Marseille, omdat de rellen waren voorspeld. Hij was ook aanwezig bij eerdere rellen in Marseille (WK Frankrijk, 1998) en Charleroi (EK Nederland en België, 2000).

"Maar de rellen van afgelopen weekend waren het ernstigste geweld en wanorde die ik ooit heb gezien", zegt hij.

Het zijn nietsontziende extreemrechtse types.

Cor Pot

Volgens Frans justitie waren onder de Russische fans een groep van zo'n 150 vechtersbazen. Russische hooligans zijn geen lieverdjes, zegt Cor Pot, oud-trainer van Jong Oranje en voormalig assistent-trainer van Zenit Sint Petersburh. "Het zijn zeer goed georganiseerde vechtmachines, die aan karate en kickboksen doen, en alleen maar komen om te knokken."

Hij vindt het daarom onbegrijpelijk dat de Russische en Engelse supporters - ook geen koorknaapjes - zo slecht gescheiden werden. "Tel daar de zon en drank bij op en je hebt een probleem."

Supporters gaan met elkaar op de vuist in Marseille

In de Russische stadions zijn nooit rellen omdat er militairen op de tribune zitten, zegt Pot. Buiten het stadion staat ook nog een militair peloton, inclusief pantserwagens.

Als supporters van Engeland en Rusland nog een keer voor ongeregeldheden zorgen, worden hun nationale teams mogelijk gediskwalificeerd voor het EK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl