Vrienden en familie van bezoekers van de gayclub in Orlando vinden steun bij elkaar

Homobeweging in hart geraakt door schietpartij Orlando

"Wij zijn aangevallen omdat wij het meest symbool staan voor vrijheid. De vrijheid om te houden van wie je houdt, te zijn wie je bent." De Amerikaanse homobeweging voelt zich in het hart geraakt door de schietpartij in Orlando, zegt Ashton Giese van de landelijke organisatie OutRight.

De schutter Omar Mateen drong gisternacht tegen sluitingstijd homobar Pulse binnen en schoot daar 50 mensen dood. In de club kwamen vooral mensen van de LGBT-gemeenschap.

"Het is een club waar veel jongeren op afkomen, die op het punt staan uit de kast te komen en te ervaren hoe het is om openlijk homoseksueel te zijn, zichzelf te zijn, en van het leven te genieten", vertelt Giese.

'We moeten vechten tegen het idee dat iemand dit een eervolle daad vindt'

De afgelopen dagen waren de Gay Days in Orlando. Er waren ook vrienden van Giese in de club. "Ik heb vrienden die naasten hebben verloren. Het is afgrijselijk."

Giese noemt de schietpartij een aanslag tegen homofobie en transfobie. "Dit is een aanslag op alle gemeenschappen in een vrije samenleving. We moeten vechten tegen het idee dat iemand dit een eervolle daad vindt."

Sterk front

OutRight Action International werkt ook samen met homoseksuele moslims. "Wij zij solidair met de moslimgemeenschap. Door wie deze aanslag ook is gepleegd. Minderheden moeten niet tegen elkaar worden opgestookt. Het gaat erom dat we samen een sterk front vormen tegen een fanaat."

Volgens Giese maakt deze aanslag de homobeweging alleen maar sterker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl