Het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten is belangrijk voor de Nederlandse economie, vindt een ruime meerderheid van economenpanel Me Judice. Op verzoek van Nieuwsuur peilde Me Judice hoe economen aankijken tegen het omstreden handelsverdrag. 35 economen deden mee aan de enquête.
Europese standaarden onder druk
71 procent van de economen noemt het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) belangrijk. "Puur economisch gezien zijn er de bekende netto voordelen van meer internationale handel", aldus Harry Garretsen van de Rijksuniversiteit Groningen.
Maar er zijn volgens Garretsen ook zorgen. "Voor veel burgers zitten die zorgen aan de milieu- en voedselveiligheid kant. De politiek moet dit wegen." Een derde van de economen denkt dat TTIP een negatief effect zal hebben op de Europese standaarden voor milieu, voedselveiligheid en klimaat. Een op de drie economen denkt bovendien dat TTIP negatief zal zijn voor de Nederlandse arbeidsvoorwaarden.
"Dit zijn terechte zorgen", aldus Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen. "De uitkomst van de onderhandelingen bepaalt of wij er op vooruit gaan of niet."
Niet volledig transparant
De helft van de economen vindt dat de onderhandelingen transparanter moeten zijn. De gesprekken tussen Europa en de VS gebeuren achter gesloten deuren. Onlangs lekte Greenpeace geheime onderhandelingsdocumenten. "De achterkamertjesbenadering van de Europese Commissie is een grove fout en de hoofdoorzaak van alle wantrouwen", zegt Sweder van Wijnbergen van de Universiteit van Amsterdam. "Volledige transparantie zou dat vermeden hebben."
Volledige openheid vinden niet alle economen bevorderlijk. "Niet alle onderhandelingen leveren betere resultaten op als ze in de openbaarheid worden gevoerd", stelt Rabobank-econoom Barbara Baarsma. "Politiek en vakbonden moeten wel een rol spelen, maar dat hoeft niet in een publieke arena."
Geen referendum
Uit een recent onderzoek van TNS-Nipo blijkt dat 43 procent van de Nederlanders een referendum wil over het handelsverdrag TTIP. De meeste economen (74 procent) vinden een referendum over het vrijhandelsverdrag een slecht idee.
"Het is veel te complex en gedetailleerd voor een referendum", aldus Sweder van Wijnbergen. "Het kan gekaapt worden door belangengroepen die helemaal niet in de inhoud geïnteresseerd zijn."