'Mijn man is groot onrecht aangedaan'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in oktober 2013 onterecht huisarts Nico Tromp in Tuitjenhorn geschorst. Dat oordeelt de Raad van State in een hoger beroep dat vorig jaar door de weduwe werd ingesteld.

De inspectie stelde Tromp op non-actief, nadat hij in augustus een terminaal zieke patiënt een ongebruikelijk hoge dosis morfine had gegeven. De patiënt overleed daaraan. De huisarts pleegde vijf dagen na zijn schorsing zelfmoord.

In Nieuwsuur is vanavond Anneke Tromp te gast. Zij vindt de uitspraak van de Raad van State een eerste stap op weg naar eerherstel voor haar man. "Mijn man is groot onrecht aangedaan. Deze uitspraak is een bevestiging voor mij, voor mijn praktijk en ook voor mijn familie en vrienden, dat mijn man niet fout is geweest."

Raad van State: een non-actief stelling moet aan twee voorwaarden voldoen

Verdacht

Huisarts Tromp dient in de zomer van 2013 een ongebruikelijk hoge dosis morfine toe aan een terminale kankerpatiënt, die erg benauwd is. Kort daarna overlijdt de patiënt. De vrouw van de patiënt is de huisarts dankbaar, maar de co-assistent van het AMC - die aanwezig is - heeft twijfels over de handelwijze van de huisarts.

Zij bespreekt de kwestie met haar begeleider bij het AMC, die het voorval meldt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie schakelt op haar beurt het Openbaar Ministerie in, die een strafrechtelijk onderzoek tegen Tromp start. De huisarts wordt verdacht van moord.

Het AMC en de Inspectie nemen, voordat zij de kwestie aanhangig maken bij het Openbaar Ministerie, geen contact op met huisarts Tromp zelf. Hij wordt overvallen door een inval bij hem thuis, door een officier van justitie, een rechter-commissaris en twee politieagenten. Ongeveer een week later krijgt de huisarts te horen dat hij zich moet melden op het politiebureau, waar hij zou worden aangehouden.

Ziekteverlof

Huisarts Tromp raakt door dit alles psychisch in de war. Hij meldt zich ziek en laat zich opnemen in een psychiatrische kliniek. Tijdens zijn verblijf in deze kliniek wordt hij twee keer verhoord door het OM.

Na twee weken in de kliniek Tromp weer terug naar huis, maar hij gaat niet aan het werk. Hij blijft onder deeltijdbehandeling. De patiënten van Tromp ontvangen een brief dat de huisarts met ziekteverlof is.

Tromp laat aan de Inspectie uitdrukkelijk weten dat hij voor langere tijd niet aan het werk zou gaan. Maar de Inspectie vertrouwt het niet, en meent dat er geen afspraken te maken zijn met Tromp. Dat Tromp ziek was, was voor de Inspectie geen garantie dat hij ook echt niet aan het werk zou gaan.

Non-actief

De Inspectie besluit daarom om Tromp een ‘bevel’ te geven dat hij zijn werk moest staken. Zo’n bevel mag de Inspectie geven als er een acuut gevaar voor de patiëntveiligheid is, en het nemen van maatregelen niet uitgesteld kan worden. In gewone taal betekent het dat de Inspectie de huisarts op non-actief stelt.

Tromp protesteert tevergeefs tegen het besluit van de Inspectie. De Inspectie publiceert haar besluit op haar website, waarin de huisarts en zijn praktijk met naam en toenaam worden genoemd.

Reactie IGZ op het oordeel van de Raad van State

De volgende dag publiceren kranten over de kwestie. Het AD plaatst ook een fotootje van Tromp met een zwart balkje voor zijn gezicht. In het kleine Tuitjenhorn is het nieuws over de dorpsdokter al snel het gesprek van de dag. Twee dagen later pleegt Nico Tromp zelfmoord.

Verbolgen

De weduwe van de patiënt die huisarts Tromp behandelde, reageert kort daarna. Tegen RTV Noord Holland zegt ze dat ze heel tevreden was over het optreden van de huisarts. Haar wijlen echtgenoot was ‘helemaal op’ geweest. "Hij zou gestikt zijn als de dokter niet had ingegrepen. We waren blij dat het zo gegaan is", zegt ze. Ze is verbolgen over het optreden van het OM. "Ik ben heel boos, echt heel boos. We hadden een prima band, dit heeft hij niet verdiend en z’n familie ook niet."

Het AMC biedt twee maanden later excuses aan aan weduwe Anneke Tromp. Het ziekenhuis zegt dat er contact met de huisarts had moeten zijn om zijn kant van het verhaal te horen, voordat de zaak bij de inspectie was gemeld. Het ziekenhuis zegt graag met de weduwe te willen spreken, maar zij weigert.

Eindoordeel

Eerder oordeelden de rechtbank en een commissie die onderzoek deed naar het handelen van de IGZ dat de inspectie correct had gehandeld. De inspectie zegt in een reactie op de uitspraak dat het goed is dat er nu een eindoordeel is.

Nico Tromp krijgt een balkje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl