FC Twente in zwaar weer

'FC Twente heeft niets te verliezen met kort geding'

Morgen zijn het niet de spelers en de scheidsrechter, maar advocaten en de rechter die het lot van FC Twente gaan bepalen. Dan dient het kort geding van FC Twente tegen de KNVB en zullen de twee partijen elkaar treffen in de rechtbank van Utrecht

FC Twente wil voorkomen dat het naar de Jupiler League degradeert. De club uit Enschede wil dat de rechter een streep haalt door het voorgenomen besluit van de licentiecommissie van de KNVB om FC Twente de licentie voor de eredivisie af te pakken.

Hoe groot is de kans op succes voor FC Twente? Nieuwsuur vraagt het twee advocaten met verstand van sport en recht: Eric Vilé en Maarten Schepel.

'FC Twente heeft niets te verliezen met kort geding'

"FC Twente heeft weinig te verliezen. Als de club het kort geding verliest, zit Twente nog steeds in dezelfde positie als nu: namelijk in de Jupiler League", zegt Eric Vilé, die zelf ooit voorzitter was van de sectie betaald voetbal van de KNVB.

Ook advocaat Maarten Schepel denkt dat Twente weinig risico loopt. "Het enige wat de club nu aan de rechter voorlegt is of de licentie terecht is ingetrokken. Er wordt niet aan de rechter voorgelegd of de club terecht een nieuwe licentie heeft gekregen. De licentie voor de Jupiler League blijft sowieso overeind staan."

De advocaten zijn het niet eens over de kansen van Twente. Schepel denkt niet dat de kans groot is dat de club gelijk krijgt. "De licentiecommissie heeft nadrukkelijk gezegd dat er sinds december veel nieuwe zaken aan het licht zijn gekomen die de intrekking van de licentie rechtvaardigen. Ik denk dat de kans redelijk groot is dat de rechtbank niet tegen het oordeel van de KNVB ingaat."

Buiten eigen reglement

Vilé daarentegen denkt juist dat FC Twente een behoorlijke kans heeft om het kort geding te winnen. "De licentiecommissie is buiten haar eigen bevoegdheden getreden. In het licentie-reglement staat namelijk niet de mogelijkheid om een licentie in te trekken en er een licentie voor een andere divisie voor terug te geven."

Hij voegt daaraan toe: "De licentiecommissie schrijft zelf ook in haar uitspraak dat ze deze straf eigenlijk niet kan opleggen, maar het toch maar probeert. Het kan dus zijn dat de rechter zegt dat de commissie zich aan het eigen reglement moet houden en dan krijgt FC Twente gelijk."

Directeur Onno Jacobs (rechts) en perschef Richard Peters van FC Twente

Mocht FC Twente verliezen dan heeft de club nog andere opties. "De club kan in hoger beroep gaan of naar de beroepscommissie van de KNVB gaan. Ook zou FC Twente een bodemprocedure kunnen aanspannen, maar dat kan heel lang gaan duren", zegt Schepel. "De rechter kan er dan misschien wel een jaar over doen om een oordeel te geven."

Vilé kan zich voorstellen dat de club zich neerlegt bij het besluit als ze dit kort geding verliezen en ook bij de beroepscommissie geen gelijk krijgen. "Anders blijf je nog zo'n driekwart jaar procederen, terwijl de club ondertussen wel al in de Jupiler League speelt."

Harde lijn

Morgen om 10.00 uur zullen FC Twente en de KNVB elkaar treffen in de rechtbank. Hoe groot is de kans dat ze er voor die tijd nog uitkomen?

"Die kans is er natuurlijk altijd. Er staan heel veel belangen op het spel. Niet alleen voor FC Twente en de KNVB, maar ook voor sponsors", zegt Schepel. "Maar Twente heeft tot nu toe een redelijk harde, strakke lijn gekozen. Als dat de lijn blijft, is de kans niet zo groot dat er alsnog iets lukt."

Ook Vilé ziet op basis van wat er de afgelopen tijd is gebeurd geen oplossing komen op korte termijn. "Maar morgen tot 1 minuut voor 10.00 uur kunnen de partijen nog zeggen dat ze toch gaan praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl