'Visumvrij reizen voor Turken niet voor 1 juli'

Turkije moet de anti-terreurwet aanpassen anders komt er geen visumvrij reizen. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet Turkije aan alle voorwaarden voldoen die Europa heeft gesteld.

Het visumvrij reizen kan daarom voor Turken waarschijnlijk niet op 1 juli ingaan, zei Merkel na een ontmoeting met de Turkse president Erdogan. Turkije moet voor 1 juli zijn anti-terreurwetten in lijn brengen met de Europese standaard.

'Visumvrij reizen voor Turken niet voor 1 juli'

In de Turkijedeal is afgesproken dat voor elke Syrische vluchteling die wordt teruggestuurd naar Turkije, de EU een Syriër opneemt vanuit een Turks opvangkamp.

In ruil daarvoor mogen de Turken straks visumvrij reizen, een belangrijke reden voor Erdogan om de deal te sluiten. Maar dat is alleen mogelijk als Turkije 1 juli heeft voldaan aan de laatste vijf van de 72 voorwaarden, waaronder het aanpassen van de anti-terreurwetten.

Dubbele moraal

Erdogan weigert wijzigingen aan te brengen in die wetten. Een woordvoerder van Erdogan dreigde met het opschorten van de douane-unie als Brussel zich niet houdt aan zijn deel van de afspraak. Turkije vindt dat Brussel er een "dubbele moraal" op na houdt.

Merkel zegt dat ze nog steeds van plan is zich te houden aan haar deel van de overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie om de instroom van migranten in Europa terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl