Alexander van der Bellen

Van der Bellen wint presidentsverkiezingen Oostenrijk

Met een nipte overwinning is Alexander der Bellen president geworden van Oostenrijk. Hij won met 50,3 procent van de stemmen, zijn tegenstander Norbet Hofer van de rechts-populistische partij FPÖ kreeg 49,7 procent.

Na het tellen van de stemmen gisteren had Van der Bellen nog zo'n 144.000 stemmen minder dan Hofer. De stemmen die vandaag per post zijn binnengekomen, gaven de doorslag.

Van der Bellen is gekozen voor een termijn van zes jaar. Hij is lid van de Groenen, maar deed mee als onafhankelijke kandidaat.

Negatieve stem

Volgens NRC-correspondent Caroline de Gruyter die in Wenen woont, hebben veel Oostenrijkers op Van der Bellen gestemd, omdat ze tegen Hofer waren.

"Hij was de kandidaat voor iedereen die niet op Hofer wilde stemmen. Zelfs onder kiezers van de conservatieve partij had hij de meerderheid."

De kiezers van Van der Bellen zijn mensen uit de stad, jongeren en vrouwen. Hofer kreeg de steun van het platteland, van mannen en lageropgeleiden. De verkiezingen laten zien dat Oostenrijk tot op het bot verdeeld is.

'Kosmopolitische Oostenrijkers hebben op Van der Bellen gestemd'

Volgens De Gruyter past dit verdeelde Oostenrijk in een breder Europees verhaal. "Het is het verhaal waarin het politieke midden verdampt en de uiterste flanken als de belangrijkste politieke krachten tegenover elkaar staan", zei De Gruyter gisteren in NRC.

"Dat Van der Bellen nu gewonnen heeft is een soort adempauze voor het Oostenrijkse parlement. De socialistische bondskanselier Kern is net begonnen en kan de steun van Van der Bellen goed gebruiken."

Rechts-populisme ook populair in andere Europese landen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl