De georganiseerde misdaad is steeds vaker betrokken bij het manipuleren van voetbalwedstrijden. Tot die conclusie komt de Europese politieorganisatie Europol. Criminele syndicaten zetten vaker inkomsten uit drugshandel of prostitutie in op de internationale gokmarkt.
Volgens deskundigen moet matchfixing meer prioriteit krijgen bij justitie en politie. Ook kan de informatie-uitwisseling tussen landen beter en moeten de straffen omhoog.
David Ellero, specialist zware criminaliteit bij Europol, en Michael Bahrs, hoofdcommissaris van een Duitse politie-eenheid gespecialiseerd in matchfixing, stellen beiden dat er jaarlijks honderden wedstrijden worden gefixt door criminele organisaties.
"Op dit moment is matchfixing vooral high profit en low risk", zegt Ellero die doelt op de lage straffen die gelden. "Matchfixing wordt verkeerd geïnterpreteerd door handhavers. Het wordt beschouwd als een integriteitsprobleem voor de sport in plaats van serieus georganiseerde misdaad."
Het gevolg is dat criminelen steeds groter worden.
Ook Bahrs, die al meerdere matchfixers in de cel kreeg, maakt zich zorgen. De informatie-uitwisseling tussen landen verloopt stroperig en prioriteiten liggen elders.
"Veel Europese landen hebben nog helemaal geen oog voor dit probleem", stelt hij. "Het gevolg is dat we nog geen strafprocessen aanspannen, dat we de netwerken niet goed in beeld hebben, en dat de criminelen steeds groter worden, net als de winsten. Mensen worden minder bang om te manipuleren."
Rode Paul
In het voorjaar van 2015 kwam 'Bochum' in het nieuws vanwege de rechtszaak die het Duitse OM voerde tegen de Nederlander Paul R., ook wel 'Rode Paul' genoemd.
Deze man uit Noordwijk zou de schakel vormen tussen de Europese en de Aziatische gokmarkt, waar hij weddenschappen plaatste namens zichzelf en leden van een crimineel netwerk op gefixte wedstrijden. Hij werd onder meer verdacht van het omkopen van spelers in Nederland.
De Duitse rechter oordeelde uiteindelijk dat de strafzaak niet ontvankelijk was in Duitsland. Een redenering die afgelopen maart werd onderstreept in hoger beroep.
Desondanks bekende Rode Paul tijdens de verhoren met politieman Bahrs dat hij een belangrijke rol speelde in een goksyndicaat.
Uit de dossierstukken van dit proces, die in het bezit zijn van Nieuwsuur, blijkt onder meer dat Paul R. geld had geplaatst bij Aziatische gokkantoren rond de wedstrijden Fortuna Sittard tegen Cambuur Leeuwarden, en SC Veendam tegen Helmond Sport in 2009.
Sinds 2011 hebben wij tot drie keer dezelfde informatie gegeven aan Nederland
In de zaak rond Rode Paul is volgens Bahrs veel misgegaan op het gebied van informatie-uitwisseling met het Nederlandse OM. Dat leidde tot frustratie.
"Sinds 2011 hebben wij tot drie keer dezelfde informatie gegeven aan Nederland", zegt de hoofdcommissaris. ''Wij kregen steeds vanuit een ander parket een verzoek om diezelfde informatie weer aan te leveren."
Symptoombestrijding
Het Openbaar Ministerie geeft toe dat het frustrerend moet zijn geweest. "We hebben in Nederland veel verschillende arrondissementen en diensten die zich met matchfixing bezig kunnen houden. Maar sinds 2013 is duidelijk waar de contactpunten liggen. Het zal niet meer gebeuren", zegt Mirjam Mol officier van Justitie.
Het OM wil voorop lopen in de strijd tegen het beïnvloeden van wedstrijden. "In Nederland is matchfixing nu zeker een prioriteit, maar we zien het ook als symptoombestrijding. We zouden in internationaal verband veel breder willen kijken naar de wereld achter matchfixing."
Nu de zaak rond Paul R. niet meer in Duitsland speelt, wil het OM ermee verder gaan. "Wij staan klaar om die zaak te ontvangen. Wij hebben onze hulp aangeboden en als het even kan zullen we hem zeker voor de rechter brengen."