Boris Johnson en David Cameron

'Politieke lot Cameron en Johnson verbonden aan referendum'

Het aanstaande brexit-referendum gaat over Europa, maar is ook het toneel van een titanengevecht tussen twee conservatieve leiders: David Cameron en Boris Johnson. De premier en de oud-burgemeester van Londen staan als boegbeelden van Vote Remain en Vote Leave lijnrecht tegenover elkaar.

Oud-PvdA-politicus Rick van der Ploeg, wonend en werkend in Engeland, noemt het "een klassieke machtsstrijd tussen twee elitaire vechtersbaasjes". "Beide mannen hebben hun politieke lot verbonden aan het referendum. Bij een brexit moet Cameron weg en neemt Johnson wellicht het stokje over."

"Het is een gespannen debat", zegt oud-VVD-politicus Hans Hoogervorst, die in 2011 Nederland voor Engeland verruilde. "Het speelt zich af binnen één partij en dat maakt het heel moeilijk. Er hangen een paar belangrijke politieke carrières vanaf."

'Politieke lot Cameron en Johnson verbonden aan referendum'

Hoogervorst noemt het besluit van Cameron om een referendum uit te roepen een vergissing. "Er staat veel op het spel. Veel investeringen lopen nu al terug. Hoe kun je je nou in zo'n avontuur storten terwijl je als land nog aan het herstellen bent van een ernstige economische situatie?"

Volgens Van der Ploeg had Cameron geen keuze. "Hij had met de breuk binnen zijn eigen conservatieve partij geen andere optie dan een referendum uitroepen. Hij had een partij-politiek probleem dat hij moest oplossen, en nu vecht hij voor zijn politieke leven."

Rick van der Ploeg in 2000 en Hans Hoogervorst in 2011

Hoogervorst wijst op de mogelijk economische schade die een brexit kan veroorzaken. "De laatste weken zijn daarover rapporten naar buiten gekomen. Voor mij werd het duidelijk dat het brexit-kamp niet goed voor ogen heeft wat de positie van het Verenigd Koninkrijk wordt, als het gaat om bijvoorbeeld vrijhandel."

Volgens hem maken de meeste bedrijven zich zorgen. "Hoe je het ook wendt of keert, de toegang zal bij een brexit minder worden. Ik denk dat nervositeit over de economie uiteindelijk de doorslag is voor veel mensen om 'blijven' te stemmen."

Klappen

Van der Ploeg vindt het moeilijk te zeggen wat een Brits uittreden betekent voor de economie. "Dat hangt van zoveel dingen af. Het kan wel tien jaar duren voordat de Britten alle vrijhandelsverdragen opnieuw hebben onderhandeld."

"Dat gaat klappen geven. En er zullen waarschijnlijk wel wat bedrijven vertrekken, maar ik denk dat dit in eerste instantie meevalt. Ze komen er wel weer bovenop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl