Ze werkten tientallen jaren bij winkelketen V&D en hoefden nooit te solliciteren. Maar drie maanden geleden stonden Rita Jansen (52), Carla Aardenburg (55) en Lex Hackmann (59) plotseling op straat. Een nieuwe baan op korte termijn vinden is moeilijk, blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij het UWV.
Vooral voor 50-plussers is het lastig om een nieuwe baan te vinden. Driekwart van de werkzoekende 50-plussers uit de retailsector is na een half jaar nog steeds werkloos. De kans is groot dat dit percentage gaat stijgen door de oud-V&D'ers.
Nieuwsuur gaat op bezoek bij drie oud-V&D-medewerkers. Hoe staan zij ervoor na drie maanden?
Bijna drie maanden na het faillissement van Nederlands oudste warenhuis zijn veel oud-V&D-medewerkers nog steeds op zoek naar een nieuwe baan.
Van de 5400 V&D’ers die zich als werkzoekende bij het UWV meldden, zitten er 4600 nog werkloos thuis. Voor de 50-plussers is het extra moeilijk om een nieuwe werkgever te vinden: slechts 80 van de 1200 zijn weer aan de slag.
Ik vind het een drama.
Van de drie 50-plussers die Nieuwsuur sprak zijn Carla en Lex nog werkloos. "Ik vind het een drama. Ik heb nog nooit gesolliciteerd in mijn leven", vertelt Carla.
Ze heeft sinds ze thuis zit veel last van huilbuien. "Die beginnen 's morgens en en stoppen pas 's avonds. Ik denk alleen maar: ik wil werken."
Lex solliciteerde de eerste dagen veel. "Maar het is veel lastiger dan gedacht. Bij de laatste sollicitatie kwam ik bijvoorbeeld niet eens in de tweede ronde. Ik denk dat dat met leeftijd te maken heeft."
Rita heeft wel een baan gevonden. Ze werkt nu 40 uur per week in een saladefabriek, en dat is toch even wennen na jaren op de kinderkledingafdeling.
"Het is natuurlijk eentoniger, minder relaxed en kouder", zegt Rita, die in het gekoelde gedeelte van de fabriek werkt.
Het UWV adviseert de oudere werknemers van V&D om te kijken naar banen buiten de retailsector. Van de vacatures voor winkelpersoneel wordt een derde vervuld door studenten of scholieren. Slechts een op de tien vacatures gaat naar een 45-plusser.
Duur imago
Volgens hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen worden oudere werklozen niet goed in de etalage gezet. Volgens hem zouden we kunnen leren van het beleid rondom 65-plussers.
Het aantal 65-plussers op de arbeidsmarkt is in tien jaar tijd verdubbeld. Dat komt omdat ze voor werkgevers voordelig zijn. De 50-plussers hebben nog steeds het imago duur en weinig flexibel te zijn.