Doet Facebook aan censuur?

De Turkse regering heeft vorig jaar 6500 keer Facebook gevraagd een bericht te blokkeren. Of Turkije erachter zat is niet duidelijk, maar ook het profiel van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel werd gisteren enkele uren offline gehaald, nadat ze kritiek uitte op de vrijheid van meningsuiting in Turkije.

Nieuwsuur spreekt vanavond met PvdA-Kamerlid Keklik Yücel vanuit Turkije. Ook vragen we filosoof Laurens Landeweerd en digitale burgerrechtenbeweging Bits for Freedom hoe zij kijken naar het handelen van Facebook.

Doet Facebook aan censuur?

Reden onduidelijk

De PvdA eiste gisteren opheldering van Facebook. Het leek er namelijk op dat haar profiel was verwijderd vanwege de inhoud van het geplaatste bericht. Dat klopt niet, zegt Facebook. "We willen benadrukken dat het tijdelijk offline halen van het account niets te maken heeft met de politieke commentaren van het Kamerlid."

Waarom het Facebook-profiel van Yücel offline is gehaald, blijft vooralsnog onduidelijk. Facebook wil verder niks zeggen over de reden. "We hebben geen verklaring gehad van Facebook.", zegt het PvdA-Kamerlid. "Ze praten er omheen en zeggen dat er onduidelijkheid was over mijn naam. Dat is een raar verhaal."

Ook wil Facebook niet zeggen hoeveel reports er zijn binnengekomen naar aanleiding van het bericht van Yücel. "Er zijn meer mensen die na kritische uitlatingen over Erdogan van Facebook zijn verwijderd. Ik ben politicus, een publiek persoon. Ik moet ook kunnen zeggen wat ik vind op Facebook."

Facebook zou juist veel meer onze vrijheid van meningsuiting moeten beschermen.

Rejo Zenger, Bits of Freedom

Huisregels van Facebook

Facebook verwijderde de afgelopen weken meerdere accounts en berichten, waaronder het profiel van columnist Bert Brussen, cartoonist Ruben Oppenheimer, The Post Online en het gedicht van columnist Annabel Nanninga. Al deze berichten gingen over president Erdogan en Turkije.

Rejo Zenger van Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor de digitale rechten van burgers, vindt dat de vrijheid van meningsuiting door Facebook wordt beperkt. "Facebook is geen normaal commercieel bedrijf. Ze is zo dominant, er is geen alternatief. Om die reden zou Facebook veel meer onze vrijheid van meningsuiting moeten beschermen."

Voor Bits of Freedom is onduidelijk wat nu de huisregels zijn van van het sociale platform. "Facebook zegt dat er altijd een mens meekijkt voordat er iets wordt weggehaald. Maar als je kijkt naar de tekst van Kamerlid Yücel, dan staat daar niets in wat tegen de richtlijnen van Facebook ingaat. De huisregels zijn vaag."

Big Brother is watching you

Ook filosoof Laurens Landeweerd maakt zich zorgen. "Facebook kent een keerzijde, want het wordt ook gebruikt door autoritaire regimes als een surveillance-instrument. Het is wel degelijk ook Big Brother is watching you."

Landeweerd verwijst daarmee naar het boek 1984 van George Orwell, over een totalitair regime. "Het Facebook-platform kan een 1984 van Orwell zijn. En dat is het ook, dat zie je nu in de kwestie rond Erdogan. Het is al lang geen onschuldig platform meer en daar moeten we ons bewust van zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl