Kim Jong-un op partijcongres

'Noord-Korea zal niet buigen voor internationale druk'

Duizenden partijleden van de Arbeiderspartij in Noord-Korea zijn vandaag aanwezig bij het zevende congres, waar staatshoofd Kim Jong-un een toespraak houdt en waar de partij de contouren uitzet van de ideologische koers. Hoofdstad Pyongyang is hermetisch afgesloten en de 130 internationale media moeten buiten blijven.

Nieuwsuur spreekt vanavond met journalist Anna Fifield van de Washington Post die in Pyongyang is. Koen de Ceuster, docent moderne Koreaanse geschiedenis, is te gast.

'Noord-Korea zal niet buigen voor internationale druk'

Macht

Het laatste partijcongres was in 1980 toen Kims vader, Kim Jong-il aan de macht kwam. Met dit partijcongres laat Kim Jong-un zijn macht zien, versterkt hij zijn greep op de partij en versterkt hij zijn positie, zo is de verwachting. Voorafgaand aan het congres werd op de Noord-Koreaanse staats-tv gesproken van "de miraculeuze prestaties" die onder het bewind van Kim zijn bereikt.

"Het blijven speculaties", zegt Koen de Ceuster, docent moderne Koreaanse geschiedenis, "maar bij dit soort partijgelegenheden wordt het politbureau samengesteld, de commissie benoemd en politieke functies verdeeld."

De ontspanningscultuur die wordt gecreëerd moet het gevoel geven: het gaat allemaal beter.

Koen de Ceuster, docent moderne Koreaanse geschiedenis

Kernkop

Noord-Korea voert een beleid op twee sporen. De eerste pijler is Noord-Korea als kernwapenmacht. "Dat hebben we de afgelopen periode natuurlijk gezien. Het arsenaal wordt uitgebreid en er volgen meer testen. Er gaan speculaties dat een vijfde nucleaire test wordt aangekondigd", aldus Ceuster.

Volgens experts is Noord-Korea nog mijlenver verwijderd van de mogelijkheid om langeafstandsraketten uit te rusten met een kleine kernkop. Maar hoever het land daar precies mee is, is onduidelijk.

Volgens Anna Fifield benadrukte Kim Jong-un vandaag het succes van Noord-Korea als kernwapenmacht en zal hij niet snel buigen voor internationale druk. "Zijn boodschap vandaag was niet alleen voor binnenlands gebruik, maar ook gericht op het buitenland. Het kwam er op neer dat Kim Jong-un zegt: jongens, wat jullie ook doen, met welke sanctie jullie ook komen, Noord-Korea gaat door op de ingeslagen weg."

Elan

De tweede pijler van het beleid van Kim Jong-un is het opkrikken van de levensstandaard in het land. Het volk moet het beter krijgen, want het regime staat onder druk door de armoede en voedseltekorten in het land. Veel mensen komen om in concentratiekampen of door hongersnood. Maar juist het kernwapenbeleid en de opgelegde internationale sancties, zijn er de oorzaak van dat het economisch steeds slechter gaat. De bevolking betaalt daarvoor de prijs.

Ceuster: "Er wordt heel veel gebouwd in Pyongyang. Met die gebouwen wordt gepronkt en ze moeten het nieuwe economische elan laten zien. Er zijn twee waterkrachtcentrales gebouwd, er zijn windturbines in aanbouw en er is een metro aangelegd. Ook is er een waterpark en een skiresort aangelegd, voor vertier. De ontspanningscultuur die wordt gecreëerd moet het gevoel geven: het gaat allemaal beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl