Onrust in Nederlandse sportwereld over gokgeld

Sportbonden klagen over de teruglopende inkomsten vanuit kansspelen. Intern is er een strijd ontstaan over de vraag: hoe financieren we de komende jaren onze sport?

De Nederlandse wielerunie (KNWU) verbond zich eerder aan Unibet, dat nu eigenlijk nog niet actief mag zijn op de Nederlandse markt. Het Engelse gokbedrijf, met een hoofdkantoor op Malta, hoopt een vergunning te krijgen als de Tweede Kamer dit jaar de online gokmarkt legaliseert.

Onrust in Nederlandse sportwereld over gokgeld

Ontwikkelen

Door geldgebrek voelt voorzitter Ruud Vreeman zich met zijn ijshockeybond gedwongen om hetzelfde pad te volgen. "Wij houden ons het recht voor om zelf een serieuze sponsor te zoeken in de online markt, omdat wij vanuit NOC*NSF te weinig krijgen om onze sport verder te ontwikkelen", zegt Vreeman.

"Ik ben nu vier jaar voorzitter en heb NOC*NSF vele malen gevraagd om ons te helpen, bijvoorbeeld om de ijshockey-academie voor jonge spelers overeind te houden", vervolgt Vreeman, die moedeloos lijkt te zijn geworden. "Wij krijgen gewoon altijd nee te horen. Dan is het toch logisch dat je kiest voor je eigen bond."

Samen met KNWU-voorzitter Marcel Wintels komt Ruud Vreeman nu lijnrecht tegenover het bestuur van sportkoepel NOC*NSF te staan, dat zich volledig verbonden heeft aan het fusiebedrijf van Lotto en de Staatsloterij.

Tijdens een besloten bijeenkomst op 9 februari riep NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis alle bonden op om collectiviteit uit te stralen. Ook werd tijdens die vergadering de bonden op het hart gedrukt om "niet voor de muziek uit te lopen".

Dreigement

Uit recente interne stukken van NOC*NSF, in bezit van Nieuwsuur, blijkt de sportkoepel niet van die lijn te zijn afgeweken. Een memo drukt sportbonden op het hart 'geen enkele formele overeenkomst' aan te gaan met concurrenten van de Nederlandse Loterij, het nieuwe fusiebedrijf dat bestaat uit Lotto en Staatsloterij.

Bonden die zich toch willen wagen aan een partnerschap met een nieuw online gokbedrijf, zullen eerst toestemming moeten vragen aan NOC*NSF, dat zich laat adviseren door de Nederlandse Loterij. Wie tegen het advies in toch met concurrerende online partijen in zee wil gaan, loopt kans dat 'uitgekeerde bedragen' teruggevorderd worden. Zo luidt het dreigement vanuit de sportkoepel.

De ijshockeybond heeft er geen boodschap aan, benadrukt voorzitter Vreeman. "Het zijn waarschuwingen die ik in de wind sla." Sterker nog, hij verwacht dat andere bonden hem zullen volgen. "Zeker bonden die weinig te verwachten hebben van NOC*NSF. Die gaan dan ook nadenken wat voor mogelijkheden er zijn in de online sector. Dat vind ik ook heel verstandig."

Exclusief

Gerard Dielessen, directeur van sportkoepel NOC*NSF, vindt dat sportbonden 'zuinig' moeten omspringen met hun relatie met Lotto, een partner die sinds 1974 al 1,5 miljard aan de sport doneerde.

"Wij hebben ons hard gemaakt voor het nieuwe fusiebedrijf van Lotto en De Staatsloterij. Daar willen we ons aan verbinden. Ook zijn we aandeelhouder van dat nieuwe bedrijf. Het is logisch dat je zo'n bedrijf in zijn kracht wil zetten en dat we de komende jaren daar heel veel geld uit willen krijgen", zegt Dielessen, die denkt dat zijn leden samen het meest kunnen bereiken.

"Met de bonden hebben we daarom afgesproken dat we ons exclusief en collectief aan de Lotto-inkomsten willen binden. Mochten bonden aanbiedingen krijgen van nieuwe aanbieders en ze kunnen daar meer geld krijgen dan vanuit het collectief, dan kan ik die stap wel billijken. Maar ik weet niet of dat voor de toekomst van die bonden de beste weg is", zegt Dielessen.

Op maandag 9 mei vervolgen sportbonden en NOC*NSF tijdens de Algemene Ledenvergadering het gesprek over sportfinanciering vanuit kansspelgeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl