Sadiq Khan

Burgemeesterschap Londen: buschauffeurszoon versus rijke aristocraat

Londen gaat vandaag naar de stembus om een nieuwe burgemeester te kiezen. De moslim Sadiq Khan maakt grote kans om die verkiezing te winnen. Hij is dan de eerste islamitische burgemeester van een westerse hoofdstad.

Khan, die het opneemt tegen de conservatief Zac Goldsmith, is de zoon van een Pakistaanse buschauffeur en een naaister. Hij groeide op in een sociale woning, studeerde rechten en werkte als mensenrechten-advocaat - en verdedigde vooral mensen die met discriminatie in aanraking kwamen - voordat hij parlementslid werd voor Labour en later staatssecretaris van Transport. Hij is tegen een 'Brexit', het verlaten van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Miljardair

In totaal zijn er twaalf kandidaten, maar de strijd gaat vooral tussen Khan en Goldsmith. Die laatste is de zoon van een miljardair, journalist en later parlementslid. Hij is getrouwd met een telg uit de beroemde Rothschild-familie en voorstander van een 'Brexit'.

Londen kampt als stad met verschillende problemen: het vervoer, de luchtvervuiling en het onderwijs, maar bovenal met een fikse huizencrisis. Khan wil meer nieuwe en vooral betaalbare huizen bouwen, maar ook zijn rivaal Goldsmith heeft van betaalbaar wonen een speerpunt gemaakt.

Favoriet

Khan is bijna net zo links als voormalig burgemeester Ken Livingstone en partijleider Jeremy Corbyn, wiens kandidatuur hij steunde. Hij staat bekend als een aimabele, hardwerkende en pragmatische politicus die zich trouw houdt aan de fractiediscipline.

Goldsmith vaart liever een eigengereide koers, los van die van zijn partij. Net als die van de huidige burgemeester van Londen, de flamboyante, conservatief Boris Johnson. Maar volgens diverse opiniepeilingen is Khan bij de kiezers veruit favoriet en haalt hij in de tweede ronde 57 tot 60 procent, waar Goldsmith blijft steken op 40 tot 43 procent van de stemmen.

Groot-Londen

Londen kiest zijn burgemeester sinds 2000 rechtstreeks. Een burgemeester die heel ‘Greater London’, met een bevolking van zo’n 8,5 miljoen mensen, bestuurt. De burgemeester heeft een budget van ongeveer zeventien miljard Britse pond.

Ken Livingstone (Labour) bestuurde de stad van 2000 tot 2008. Toen verloor hij van Boris Johnson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl