Inspectie: meeste vermiste patiënten zijn geen gevaar

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg keert het overgrote deel van de psychiatrische patiënten snel terug nadat ze zijn weggelopen uit een instelling. Dat er vorig jaar ruim 2500 keer melding is gedaan van vermissing is geen reden tot ongerustheid.

Psychiatrische patiënten die gedwongen zijn opgenomen in een kliniek, lopen regelmatig weg, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het gaat om mensen met een psychiatrische stoornis die mogelijk gevaarlijk zijn voor zichzelf of hun omgeving. Deze patiënten zijn vaak door een uitspraak van een rechter gedwongen opgenomen.

De inspectie vindt het geen reden voor een breed onderzoek. Als een vermissing ernstige gevolgen heeft, moet het apart worden gemeld en onderzocht. Dat is vorig jaar zo'n vijf keer gebeurd.

Geen gevaar

Ook brancheorganisatie GGZ Nederland nuanceert het aantal vermissingen. Volgens de organisatie is er bij de meeste gevallen geen sprake van gevaar. "Hoewel het onwenselijk is dat mensen zich aan zorg onttrekken."

In een klein aantal gevallen is de situatie ernstig, maar instellingen zijn geen gevangenissen, stelt de GGZ. Als er gevaar dreigt voor een patiënt of samenleving wordt direct melding gedaan bij de politie.

Aanjaagteam

Verder verwijst de GGZ naar het Aanjaagteam Verwarde Personen, dat door het ministerie van Volksgezondheid is aangesteld. "Daar wordt nu met alle partners goed samengewerkt om snel te kunnen handelen als iemand na gedwongen opname vermist is."

Maar het Aanjaagteam Verwarde Personen laat weten zich niet bezig te houden met vermissingen. "Het doel van het Aanjaagteam is gemeenten en partners te ondersteunen bij de aanpak voor verwarde personen dat gericht is op vroege signalering en preventie." Daarvoor moeten partijen beter met elkaar gaan samenwerken.

Deze groep geeft veel maatschappelijke onrust.

Minister Schippers

Het ministerie van Volksgezondheid verwijst naar de inspectie, dat vanuit de overheid toezichthouder is. Eerder deze week schreef minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer dat er knelpunten zijn als het gaat om de zorg voor psychiatrische patiënten, die gevaarlijk kunnen zijn.

"Deze groep geeft veel maatschappelijke onrust en is soms lastig te plaatsen in de huidige ggz-instellingen. Ze hebben een beveiligde setting en kennis en ervaring bij hulpverleners nodig, die niet standaard in alle ggz-instellingen voorhanden is", staat in de brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl