Donald Trump op een campagnebijeenkomst in Indiana

Republikeinen heroverwegen stemkeuze na overwinning Trump

Het is nu vrijwel zeker: Donald Trump wordt presidentskandidaat voor de Republikeinen. Amerikaanse media melden dat John Kasich, gouverneur van Ohio, uit de race stapt. Hij was de laatste overgebleven tegenstander van Donald Trump en hij werd al kansloos geacht.

Een dag eerder besloot Trumps belangrijkste rivaal Ted Cruz al de handdoek in de ring te gooien. "Donald Trump is al door vriend en vijand uitgeroepen tot de kandidaat die het gaat opnemen tegen de Democraten", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Republikeinen heroverwegen stemkeuze na overwinning Trump

Trump neemt het zeer waarschijnlijk op tegen Hillary Clinton bij de verkiezingen in november. Maar dat is nog geen gelopen race. "Hij heeft veel bevolkingsgroepen tegen zich in het harnas gejaagd, zoals Mexicanen, moslims en vrouwen", zegt Van der Horst.

#NeverTrump

Ook in zijn eigen partij heeft Trump vijanden gemaakt. Partijvoorzitter Reince Priebus riep gisteravond op tot eenheid in de partij. Maar na Trumps overwinning heroverwegen veel Republikeinen hun stemkeuze.

Verschillende prominente Republikeinen lieten gisteravond al weten voor Democraat Clinton te kiezen. En op Twitter plaatsten meerdere conservatieve bloggers, opiniemakers en kiezers foto's waarop ze hun Republikeinse stempas verbranden.

Republikeinse campagnestrategen waarschuwen dat meer Republikeinse stemmers zullen overlopen naar Clinton.

Ook heeft een kleine groep al aangekondigd niet te gaan stemmen, en 2016 te zien als een verloren jaar. Met een meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hopen ze op die manier invloed te blijven uitoefenen.

Dat Trump het heeft geschopt tot Republikeinse presidentskandidaat is opmerkelijk. Hij is sinds de jaren 80 verschillende keren van partij gewisseld.

Hij registreerde zich pas vier jaar geleden als lid van de Republikeinse partij. Voor die tijd doneerde hij honderdduizenden dollars aan Democraten, onder wie Hillary Clinton.

Ook is hij is de eerste kandidaat sinds Eisenhower (1952) die geen ervaring heeft in een gekozen politieke functie. Maar met een onconventionele campagne wist hij kiezers te overtuigen. Hij nam afstand van meer Democratische standpunten over wapens, belastingen, vrijhandel en abortus.

Bernie Sanders

Trump kan nu in de aanloop naar november al zijn pijlen richten op Clinton, terwijl de strijd bij de Democraten doorgaat.

Bernie Sanders won relatief onverwacht de voorverkiezingen in Indiana. Toch is Clinton bijna zeker van de kandidatuur, omdat ze al ruim 90 procent van de kiesmannen binnen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl