Komt er een staakt-het-vuren in Aleppo?

Het geweld in Syrië neemt de laatste tijd weer toe. Vooral in Aleppo wordt er hevig gevochten. De afgelopen dagen kwamen in de stad honderden mensen om het leven door het geweld van het Syrische regeringsleger en rebellengroepen.

Afgelopen week kondigde het Syrische leger een nieuwe gevechtspauze aan in delen van het land, maar Aleppo zat daar niet bij. Volgens het regeringsleger hebben de rebellen vandaag opnieuw beschietingen uitgevoerd op wijken die handen zijn van de militairen van president Assad.

Ondertussen wordt er druk onderhandeld om het staakt-het-vuren verder uit te breiden, ook naar Aleppo. De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken probeert samen met de Russen de gesprekken tussen de rebellen en de Syrische regering op gang te brengen.

Nieuwsuur spreekt met correspondent Sander van Hoorn in Beiroet.

Komt er een staakt-het-vuren in Aleppo?

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, deed gisteren een dringend beroep op de Verenigde Staten en Rusland. Hij vindt dat die landen moeten proberen het staakt-het-vuren in Syrië te redden nu de gevechten in delen van het land weer zijn opgelaaid.

Dat is volgens hem ook van belang voor de vredesonderhandelingen. "Er kan geen vooruitgang zijn in het politieke proces, tenzij we voor het Syrische volk dringend noodzakelijke tastbare vooruitgang zien op de grond", aldus De Mistura.

De VN-gezant had gisteren in Genève een ontmoeting met minister Kerry. Vandaag spreekt hij in Moskou met de Russische collega van Kerry, Sergej Lavrov. Die laatste heeft gezegd dat hij hoopt dat er wellicht binnen enkele uren een staakt-het-vuren kan worden afgesproken voor Aleppo.

Aleppo, de grootste stad van het Syrië, ligt al zeker anderhalve week onder vuur. Bij de luchtaanvallen zijn in totaal bijna 250 doden gevallen. Veel burgers zijn de stad ontvlucht.

Ook ziekenhuizen worden regelmatig geraakt. Bij een raketinslag in een ziekenhuis in Aleppo vielen vandaag ten minste 3 doden. Vorige week kwamen bij een aanslag op een kinderziekenhuis in de stad tientallen mensen om.

Volgens VN-chef Ban Ki-moon zijn er sinds het begin van de oorlog zeker 730 artsen en verpleegkundigen omgekomen bij aanvallen op ziekenhuizen en klinieken in Syrië. Hij benadrukte vandaag dat de opzettelijke aanvallen op medische faciliteiten oorlogsmisdaden zijn.

De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben vandaag unaniem een resolutie aangenomen die alle partijen in de gewapende strijd opdraagt om ziekenhuizen, medische faciliteiten en medisch personeel te beschermen. Wie dat niet doet, moet ter verantwoording worden geroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl