TTIP-leaks: VS en EU zijn er nog niet uit

TTIP moet het grootste handelsverdrag ooit worden. Er komen afspraken in te staan die handelsbelemmeringen tussen de Verenigde Staten en Europa moeten wegnemen. Maar de onderhandelingen over het verdrag verlopen zeer moeizaam.

Dat blijkt uit geheime documenten die Greenpeace vandaag online zette. Over verschillende onderwerpen liggen de standpunten van beide partijen nog mijlenver uiteen.

In Nieuwsuur een debat tussen Hans de Boer (VNO-NCW) en Sylvia Borren (Greenpeace).

TTIP-leaks: VS en EU zijn er nog niet uit

Zo is er veel onenigheid over het testen van producten, bijvoorbeeld als het gaat om cosmetica. In de EU is het verboden om make-up te testen op dieren, in de Verenigde Staten niet. Volgens de Amerikaanse onderhandelaars zijn die proeven nodig om de veiligheid van producten vast te stellen.

Ook kijken de EU en de VS anders naar de regels rond voedsel(veiligheid). De EU wil dat voedselbedrijven de veiligheid van hun product bewijzen vóórdat het op de markt komt. De Amerikanen leggen de bal juist bij het importerende land: dat moet bewijzen dat het onveilig is.

Maar ook wijn zorgt voor strubbelingen. De EU wil voorkomen dat Amerikaanse wijnboeren met beschermde namen als champagne en chablis aan de haal gaan. Daarom wil de EU daarover regels laten vastleggen in het verdrag, de VS wil de clausule er juist buiten houden.

Macht grote bedrijven

De TTIP-onderhandelingen lopen sinds 2013. Inmiddels zouden de onderhandelingen een beslissende fase zijn ingegaan en rond de zomer zou er een overeenkomst moeten liggen.

Greenpeace eist dat het overleg wordt gestaakt. De organisatie maakt zich zorgen omdat belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt. Ook wordt de klimaatbescherming er niet beter op en komt de voedselveiligheid in gevaar, zegt Greenpeace.

De organisatie vindt dat het bedrijfsleven het voor het zeggen krijgt met het verdrag. "TTIP is een gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven. Deze documenten laten zien dat miljoenen mensen terecht bezorgd zijn over TTIP", zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace.

In Hannover gingen tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen TTIP

Die zorgen zijn volgens minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel nergens voor nodig. Volgens Ploumen is een van de randvoorwaarden die door het kabinet aan de onderhandelaars is meegegeven dat "onze standaarden op bijvoorbeeld het gebied van voedselveiligheid niet aangetast worden door TTIP".

Ook EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) verzekert dat EU-regels op het gebied van consumentenbescherming of milieustandaarden niet afgezwakt worden door het handelsverdrag. "Als de EU-regels als gevolg van het verdrag al veranderen, dan worden ze juist strenger." Ze noemt alle ophef een storm in een glas water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl