'Ziekenhuis Aleppo gebombardeerd door Russen'

Bij luchtbombardementen op de Syrische stad Aleppo is vanochtend een ziekenhuis geraakt. Daarbij zouden zeker 27 mensen zijn omgekomen, onder wie drie kinderen.

De Syrische media-activist Hadi al-Abdallah was kort na de aanval bij het ziekenhuis. Het is volgens hem duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de luchtaanval.

"De twee grote schuldigen aan het bloedbad zijn het Syrische regime en Rusland. Wij zijn er honderd procent zeker van dat het ziekenhuis gisteren is aangevallen door Russische straaljagers", vertelt hij via Skype.

'Ik heb alleen maar gehuild nadat het ziekenhuis was gebombardeerd'

Volgens al-Abdallah zijn er elektronische signalen opgevangen die aantonen dat er alleen Russische vliegtuigen op dat moment in de lucht waren.

Het Syrische leger en het Russische ministerie van Defensie ontkennen betrokkenheid. De Russen zouden in dat gebied al een tijd geen luchtaanvallen meer uitgevoerd hebben. Volgens het ministerie kan het een vliegtuig zijn van een ander land dat deelneemt aan de strijd tegen IS in Syrië.

Er komen nog steeds straaljagers over die Aleppo bombarderen.

Hadi al-Abdallah

Aleppo ligt al zes dagen onder vuur. Bij gevechten tussen het Syrische leger en de rebellen zijn al tientallen doden gevallen. "Woorden schieten me tekort als ik over de bloedbaden en doden praat in de stad Aleppo. Ik heb alleen maar gehuild nadat het ziekenhuis was gebombardeerd."

Het ziekenhuis wordt ondersteund door Artsen zonder Grenzen (AzG). Volgens medewerkers werd het ziekenhuis verwoest door een luchtaanval die het gebouw rechtstreeks raakte.

"Op dit moment zijn de hulpverleners bezig om de doden en gewonden onder het puin vandaan te halen. En nog steeds komen er straaljagers over die de stad bombarderen", vertelt al-Abdallah.

Ernstiger

Volgens AzG waren de strijdende partijen op de hoogte van de locatie van het ziekenhuis. De hulporganisaties is geschokt door de aanval.

Ook Human Rights Watch veroordeelt de aanval en zegt dat de situatie steeds ernstiger wordt in Aleppo. "We hebben om opschorting gevraagd van alle militairen bijstand die betrokken zijn bij ernstige schendingen in Syrië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl