Trudeau verwelkomt Syrische vluchtelingen die net zijn aangekomen in Canada

Canadezen willen dat regering meer vluchtelingen opneemt

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

Precies een half jaar geleden werden de Liberalen met een monsterzege de grootste partij in Canada. Na negen jaar conservatieve regering waait er nu onder leiding van Justin Trudeau een progressieve wind door de Canadese politiek.

Niet alleen zijn jonge leeftijd (43 jaar) en zijn charismatische uitstraling lieten Trudeaus ster als een razende stijgen. Ook zijn beleid is populair.

Canadezen willen dat regering meer vluchtelingen opneemt

Nik Nanos is de bekendste opiniepeiler van Canada, volgens hem begon de aanhang van Trudeau te groeien toen hij de verkiezingsbelofte maakte zoveel mogelijk Syrische vluchtelingen op te nemen in Canada.

Veel Canadezen vinden dat hun regering veel meer Syrische vluchtelingen moet opnemen dan de 25.000 die tot nu zijn verwelkomd.

Justin Trudeau

De wachtlijst voor vrijwilligers is langer dan de lijst met vluchtelingen.

Laurie Fraser

"De aantallen die we nu hebben, zijn echt een druppel op een gloeiende plaat. Er zijn miljoenen mensen ontheemd. Daarom moeten we onze regering pushen meer vluchtelingen te accepteren", vertelt Aditya Rao van Refugees Welcome Canada.

De regering moet daarom meer haast maken, vindt Rao. Samen met tientallen anderen protesteerde hij vorige maand op de trappen van het parlementsgebouw. Gewapend met spandoeken, werden er leuzen geroepen als 'Canada is een land van migranten', en 'Alle vluchtelingen zijn hier welkom'.

"Canada’s multiculturele samenleving en het feit dat we eigenlijk allemaal immigranten zijn maakt de wil om de vluchtelingen te helpen zo groot", zegt Laurie Fraser, van een talenschool voor vluchtelingen. "De wachtlijst voor vrijwilligers die willen helpen is langer dan de lijst met vluchtelingen."

Canadese premier ontvangt Syrische vluchtelingen

De Canadese regering wil dit jaar een recordaantal vluchtelingen opnemen en meer doen aan gezinshereniging. De minister van Immigratie John McCallum wil dit jaar tussen de 280.000 en 305.000 permanente verblijfsvergunningen afgeven.

"Ik ben denk ik de enige immigratieminister ter wereld die het verwijt krijgt te weinig Syrische vluchtelingen op te nemen."

McCallum erkent dat hij het makkelijker heeft dan zijn Europese collega's. "Wij kunnen controleren wie er binnenkomt. Vluchtelingen staan niet direct bij ons aan de grens."

Maar Europa kan ook leren van de Canadese aanpak, vindt hij. "Een deel van de vluchtelingen hier wordt door particulieren gesponsord. Op die manier is er directe betrokkenheid en leren inwoners de vluchtelingen ook echt kennen."

De regering van Trudeau

Premier Trudeau voert niet alleen op migratiegebied een open beleid. Het afgelopen jaar hebben de Liberalen meerdere progressieve maatregelen geïntroduceerd, zoals een nieuwe euthanasie- en abortuswet.

Ook wil Trudeau de Canadese troepen op termijn terugtrekken uit Irak. En is hij voorstander van de legalisering van cannabis.

Perfecte afspiegeling

Belangrijker nog is, volgens Nik Nanos, het kabinet zelf. "Zij vormen een bijna perfect afspiegeling van het Canadese volk." Het kabinet bestaat uit een even aantal mannen en vrouwen. Verder is de minister van Visserij van inheemse afkomst, en geboren in een Inuit-stam die leeft van de walvisjacht.

Trudeau stelde ook een minister met een handicap aan: een voormalige blinde paralympische atlete wordt de minister van Sport. En een voormalige vluchteling, Maryam Monsef, die als kind uit Afghanistan vluchtte, wordt de nieuwe minister van Democratische Instellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl