Veel maatregelen om werklozen aan een baan te helpen werken niet of nauwelijks. Vaak worden maatregelen ook niet geëvalueerd. Daardoor is de effectiviteit niet te meten. Dat concludeert het Centraal Planbureau in het rapport Kansrijk Arbeidsmarktbeleid.
In Nieuwsuur vanavond de reactie van minister Lodewijk Asscher van Werkgelegenheid, Jacques Peeters van de Bijstandsbond, Daniël van Vuuren van het CPB en een langdurig werkzoekende die spreekt van Nederlandse re-integratiemaffia.
Negatief
Ieder jaar geeft Nederland zo’n 800 miljoen euro uit aan arbeidsbemiddeling. Maar bij veel maatregelen is het effect op de werkgelegenheid nul. Somige maatregelen leiden wel tot meer werk, maar onbekend is hoeveel meer.
Dat betreft onder meer scholingsmaatregelen en de aanstelling van een jobcoach. Verplicht solliciteren voor mensen in de bijstand levert alleen iets op voor mensen met weinig afstand tot de arbeidsmarkt.
Daniël van Vuuren, hoofd van de sector Arbeid en Onderwijs van het CPB, is somber. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij vandaag dat sommige maatregelen wel degelijk effect hebben. Andere maatregelen moeten beter geëvalueerd worden voor daar stellige uitspraken over gedaan kunnen worden, aldus Van Vuuren.
Het CPB laat ook weten dat scholing op langere termijn wel resultaat oplevert.
Buitenland
Volgens Van Vuuren moet ook meer gekeken worden naar maatregelen die het goed doen in het buitenland. Zo boeken de Britten succes met loonkostensubsidies.
In Trouw zegt minister Lodewijk Asscher dat hij het onderzoek leest als een ondersteuning van zijn beleid. Een effect van 0,1 procent lijkt niets te betekenen, maar hij wijst erop dat dat 7000 banen zijn.