Kan Dijsselbloem 'het zoveelste Griekse drama' voorkomen?

De ministers van Financiën van de eurolanden buigen zich morgen weer over de Griekse schuldencrisis. Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem wacht de zware taak om de Europese geldschieters, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), en de Grieken op een lijn te krijgen.

In Nieuwsuur vanavond een interview met Jeroen Dijsselbloem

Griekenland moet aantonen dat de beloofde hervormingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd om de tweede tranche van de lening van 86 miljard euro te krijgen. Maar die gesprekken verlopen moeizaam.

Kan Dijsselbloem 'het zoveelste Griekse drama' voorkomen?

Griekenland heeft dat geld nodig om in juli 5 miljard aan schuld af te betalen aan het IMF en de Europese Centrale Bank. Zonder deze tranche kan Griekenland niet aan betalingsverplichtingen voldoen en wacht weer een zomer vol politieke en maatschappelijke onrust.

De geldschieters zijn bezig met de evaluatie van het derde steunpakket. Dat had eigenlijk maanden geleden al afgerond moeten zijn, maar de onderhandelingen gaan moeizaam. Premier Alexis Tsipras heeft moeite om de impopulaire maatregelen erdoor te krijgen.

De Griekse bevolking protesteert tegen de bezuinigingen en verhogingen van belastingen. Volgens experts is de rek er bij de Grieken uit. De vraag is hoever de Europese schuldeisers kunnen gaan voordat Griekenland opnieuw in een politieke crisis belandt.

Grieken protesteren tegen verhoging van de belastingen

De verwachting is dat de evaluatie in mei klaar is. De geldschieters hopen dat het IMF dan ook mee gaat doen met het noodpakket. En daar ligt het tweede probleem voor Dijsselbloem. Lukt het hem om het IMF aan boord te krijgen? Dat is nodig omdat de Duitsers alleen door willen gaan met het steunpakket als het IMF meedoet.

IMF aan boord

Afgelopen zomer, toen het derde noodpakket werd afgesloten, wilde het IMF daar niet aan meewerken. Het IMF vindt dat de schuld van Griekenland op de lange termijn onhoudbaar is. Het fonds verwijt Europa "onrealistisch beleid" te voeren, en zegt dat de Grieken hierdoor alleen maar verder in de problemen raken.

Het IMF wil alleen meedoen als een er schuldverlichting komt. Maar Duitsland is daar fel tegenstander van. En ook in andere landen, waaronder Nederland en Finland, ligt dat politiek te gevoelig.

Gelekte documenten

Uit gelekte notulen van telefoongesprekken van IMF-functionarissen blijkt dat het IMF zowel Griekenland als Duitsland onder druk wil zetten om toe te geven aan schuldverlichting. Het IMF zou het bewust op een crisis laten aankomen om de eurolanden te overtuigen van het versoepelen van de voorwaarden.

In een boze brief aan IMF-voorzitter Christine Lagarde uitte de Griekse premier Tsipras zijn "diepe bezorgdheid" over de uitgelekte gesprekken. Tsipras maakt er geen geheim van dat hij liever verdergaat zonder het IMF. Want hoewel het IMF aandringt op schuldverlichting, blijft het IMF de strengste van de geldschieters.

Premier Alexis Tsipras en IMF-president Christine Lagarde

Voorzitter Dijsselbloem liet begin deze maand weten "echt druk op het proces te zetten" om de afspraken over noodsteun te kunnen uitvoeren. Hij hoopt de komende weken conclusies te trekken, waar zowel de Grieken als het IMF mee kunnen leven.

Hij ziet het als zijn taak als voorzitter van de Eurogroep om te voorkomen "dat we weer terechtkomen in het zoveelste Griekse drama".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl