Italië maakt zich grote zorgen over het aantal migranten dat het land binnenkomt. Dat aantal neemt fors toe. Afgelopen dagen werden weer duizenden vluchtelingen uit zee gered.
Door de instabiele situatie in Libië en het afsluiten van de Balkanroute maken steeds meer migranten de oversteek naar Italië. Volgens Italiaanse media houdt het ministerie van Binnenlandse Zaken rekening met 270.000 nieuwe asielzoekers in 2016.
Dat zou een ongekend record zijn. In 2014, wat gezien werd als het hoogtepunt van de migrantencrisis in het land, werden 170.000 mensen van boten bij Sicilië gehaald. Vorig jaar bleef de teller steken op 153.000.
Ik zou niet zeggen dat we in paniek zijn. Ik zou een woord willen gebruiken dat zelfs sterker is: angst
Het merendeel van de bootvluchtelingen die vanuit Libië de oversteek naar Italië wagen, zijn economische vluchtelingen. Op de boten die door kustwacht van zee worden gehaald, zitten voornamelijk mensen uit Gambia, Nigeria en Senegal. De meesten van hen krijgen vrijwel zeker geen asiel.
Italië vraagt de Europese lidstaten dringend om hulp. Maar de autoriteiten krijgen opnieuw het gevoel dat ze er alleen voor staan. "Ik zou niet zeggen dat we in paniek zijn. Ik zou een woord willen gebruiken dat zelfs sterker is: angst", zegt Domenico Manzione, staatssecretaris Immigratiezaken.
"Angst die niet meteen te maken heeft met cijfers. We hebben te maken met een realiteit die gaat over mensen. Een realiteit waar de internationale gemeenschap veel meer mee zou moeten doen."
In Rome is vandaag een terrein ontruimd waar vrijwilligers een kamp wilden inrichten voor de opvang van vluchtelingen. Vrijwilligers wilden een de tuin bij een leegstaand overheidsgebouw geschikt maken voor tenten.
"We zijn vandaag hier om de overheid te zeggen dat ze wakker moet worden. Er komen duizenden mensen aan. Rome moet in staat zijn die mensen op te vangen", zegt een actievoerder.