Urgenda wil dat de CO2-uitstoot sneller wordt verminderd, zoals hier bij IJmuiden

'Bedrijven moeten betalen voor CO2-uitstoot'

  • Daniël Heeringa

    redacteur

  • Daniël Heeringa

    redacteur

Opnieuw een alarmerend signaal over de opwarming van de aarde. Wetenschappers meldden deze week dat de ijskap op Groenland nooit eerder zo snel en zo vroeg in het jaar aan het smelten is.

Het bericht komt vier maanden nadat wereldleiders in Parijs afspraken de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Maar over hoe dat moet gebeuren, is nog geen overeenstemming.

Volgens de Carbon Pricing Leadership Coalition, een initiatief van de Wereldbank, is het belasten van CO2 de oplossing. Bedrijven moeten zo snel mogelijk een prijs gaan betalen voor het uitstoten van broeikasgassen. Dat zou een prikkel moeten zijn om meer te investeren in schone energie.

Vreugde bij wereldleiders in Parijs na het ondertekenen van het akkoord

Nederland heeft zich samen met twintig andere landen, bijna honderd bedrijven en 25 ngo’s aangesloten bij het samenwerkingsverband. Vandaag komen de deelnemers voor het eerst bijeen in Washington. DSM-topman Feike Sijbesma wordt samen met de Franse minister van Duurzaamheid Segolène Royal benoemd tot voorzitter.

"Als het gaat om klimaatverandering blinkt de wereldgemeenschap uit in uitstelgedrag. Maar de tijd raakt op", schrijft Sijbesma in de Huffington Post.

"Wetenschappelijk bewijs stapelt zich op en de gevolgen van ernstige klimaatverandering zijn tastbaarder dan ooit. Het is tijd voor de wereldgemeenschap om de verantwoordelijkheid te nemen en om CO2 een prijs te geven."

Belasting op uitstoot

CO2-beprijzing legt de kosten van klimaatverandering neer bij de veroorzaker. Bedrijven zouden daardoor sneller afstappen van fossiele brandstoffen en meer investeren in duurzame energie.

Er zijn verschillende manieren om het belasten van CO2 toe te passen. Het kan via een CO2-belasting, de uitgave van emissierechten voor bedrijven of een combinatie van beide.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Emissiehandelssysteem faalt

De Europese Unie kent al jaren een manier om CO2 een prijs te geven via het emissiehandelssysteem. Op een soort beurs kunnen uitstootrechten worden verhandeld. De handel moest een belangrijke maatregel worden tegen vervuiling, maar het blijkt slecht te werken. De prijzen zijn veel te laag omdat er te veel rechten op de markt zijn.

Volgens econoom Arnold Mulder is het belasten van CO2-uitstoot een effectieve manier om klimaatverandering tegen te gaan. "De vraag is hoe je het doet. Maar dat bedrijven kosten in rekening worden gebracht voor de CO2 die ze uitstoten, dat is heel goed."

Een CO2-belasting is moeilijk voor elkaar te krijgen, zeker op Europees niveau.

Arnold Mulder

De econoom ziet het meest in een combinatie van CO2-belasting en emissiehandel. "Het emissiehandelssysteem zoals we dat nu hebben, werkt niet goed. En een belasting, zeker op Europees niveau, wordt heel moeilijk om voor elkaar te krijgen."

"Een derde oplossing is een middenweg. Dat is het invoeren van een minimum- en een maximumprijs in het emissiehandelssysteem. Daardoor blijft het marktmechanisme bestaan."

Veel bedrijven hanteren al een interne prijs voor CO2-uitstoot. Op die manier helpen ze zichzelf om duurzamer om te gaan met hun energieverbruik en investeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl