Vluchtelingen in Turkse opvangkampen willen niet naar Europa

Geen kamp, maar een accommodatie wordt het Turkse vluchtelingenkamp vlakbij de Syrische grens genoemd. De omstandigheden in het opvangkamp zijn relatief goed en de meeste vluchtelingen die er verblijven, willen niet naar Europa.

Er staan 2700 wooncontainers, waar in totaal 24.000 Syrische vluchtelingen wonen. Het kamp heeft iets van een kleine stad. Er is een winkelstraat, met restaurants, fietsenmakers, supermarkten en gratis wasserettes. Bij aankomst krijgt iedere bewoner een speciale creditcard waarop maandelijks een toelage van 85 Lira wordt gestort, zo'n dertig euro.

Veel bewoners werken daarnaast buiten de poort, bijvoorbeeld in de bouw, of verdienen in het kamp. In naaiateliers worden slippers en tapijten gemaakt waarmee mensen zelf een inkomen verdienen.

  • Nieuwsuur
    In het naaiatelier wordt gewerkt voor opdrachtgevers van buiten het kamp
  • Nieuwsuur
    In het kamp zijn fietsenmakers, kapsalons en wasserrettes
  • Nieuwsuur
    Alle kinderen in het opvangkamp gaan naar school
Vluchtelingen in Turkse opvangkampen willen niet naar Europa

De duizenden kinderen in het kamp gaan allemaal naar school. In het kamp zijn een crèche, een kleuterschool, twee basisscholen en een middelbare school. Voor vluchtelingen die naar de universiteit willen is er Turkse taalles.

"Onze onderwijsmogelijkheden zijn heel goed hier. Dat is heel fijn", vertelt een studente. Naar Europa hoeft ze niet. "Ik wil hier blijven, want ik ben nu heel erg gewend aan Turkije."

In totaal worden zo'n 360.000 vluchtelingen opgevangen in een Turks kamp, de meesten hoeven niet naar Europa. In tegenstelling tot de twee miljoen vluchtelingen die buiten de kampen in Turkije verblijven. Voor hen is er vrijwel niets.

Ze krijgen geen geld, er is nauwelijks werk en al helemaal geen gratis wasserette. Veel vluchtelingenkinderen zijn nog nooit naar school gegaan. Zij willen wel graag naar Europa.

Kwetsbare vluchtelingen

"We hebben het hier moeilijk en kunnen niet langer blijven. We willen graag naar Europa omdat het leven daar beter is. Met alle faciliteiten en scholen voor de toekomst van de kinderen", vertelt Ahmed die met zijn vrouw buiten het kamp woont.

Maar de Europese Unie heeft met Turkije afgesproken dat alleen mensen uit de kampen naar Europa worden gehaald. Het idee was juist dat de meest kwetsbare vluchtelingen een legaal ticket naar Europa krijgen. Het is de vraag of dat met deze selectiemethode lukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl