Belgische soldaten in de straten van Brussel

Is bestuurlijke chaos Brussel voedingsbodem voor terrorisme?

Ruim twee weken na de aanslagen is het leven in Brussel weer op gang gekomen. Maar ondanks de arrestaties blijft de vraag hoe de terroristen zo lang onder de radar konden blijven en aanslagen konden plannen.

Vooral uit het buitenland was er kritiek. België wordt omschreven als een failed state, een mislukte staat, en een broedplaats voor jihadisme. Premier Charles Michel moest zich afgelopen week verdedigen tegen internationale media. Hij zei "zeer bezorgd" te zijn over de reputatie van zijn land.

Bestuurlijke chaos in België

De ingewikkelde bestuurlijke organisatie van België zou een belangrijke oorzaak zijn van de onmacht van de inlichtingendiensten. Vooral Brussel wordt vaak een bestuurlijke chaos genoemd.

Maar de kritiek komt niet alleen vanuit het buitenland. Ook in België hebben ze last van de bestuurlijke complexiteit van het land, en van de hoofdstad.

Het tweetalige Brussel heeft 19 deelgemeenten en zes politiezones. Daarnaast is er nog een overkoepelende Brusselse regering. Maar er is weer geen centrale politie. "Alle 19 deelgemeenten hebben zelfstandige burgemeesters, die erg gesteld zijn op hun autonomie", zegt schrijver en Brusselaar Geert van Istendael.

De Belgische regering streeft wel naar bestuurlijke eenheid in het hoofdstedelijk gewest. "Maar die vraag naar efficiëntie is helaas terechtgekomen in het vaarwater van de strijd tussen Franstaligen en Nederlandstaligen. Het wordt door Franse politici in Brussel bekeken als agressie op hun stad", vertelt Van Istendael.

Dat Brussel te maken heeft met chaos en achterstand, is goed te zien bij het Paleis van Justitie. Het gebouw staat al tientallen jaren in de steigers. "Het illustreert de uithongering van het justitie-apparaat al meer dan dertig jaar."​

Brussel heeft een 19e eeuws veiligheidsstructuur, terwijl de criminaliteitsproblemen uit de 21e eeuw komen.

Hans Bonte

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, heeft ook kritiek op de onbestuurbaarheid van Brussel. Hij vindt het absurd dat alle deelgemeenten een eigen bestuurlijke politiemacht hebben. De effectiviteit gaat zo verloren.

"Het is voorgekomen dat een teruggekeerde Syrië-strijder nauwgezet werd opgevolgd door onze politiediensten, maar uit het zicht verdween nadat hij was vertrokken naar Brussel."

Dat komt volgens Bonte onder meer omdat Brussel het bevolkingsregister niet op orde heeft. "Dat is het abc van het veiligheidsbeleid: je moet weten wie er in je gemeente woont. De veiligheidsstructuur van Brussel komt nog uit de 19e eeuw, terwijl de criminaliteitsproblemen van de 21e eeuw zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl