Actrice Victoria Koblenko, van Oekraïense komaf, stemt in Den Haag

Nederland stemt over associatieverdrag Oekraïne

Ben je voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? Op die vraag kunnen de Nederlandse kiezers vandaag een antwoord geven in een referendum.

Het referendum is raadgevend. Dat betekent dat het aan de politiek is om te besluiten wat er met de uitslag gebeurt. Voorwaarde is dat de opkomst boven de 30 procent ligt. Alleen dan is het geldig. Peilingen geven aan dat die drempel waarschijnlijk wel gehaald zal worden.

In totaal zijn er in Nederland een kleine 13 miljoen stemgerechtigden. Dat betekent dat zo'n 3,9 miljoen mensen de moeite moeten nemen om te gaan stemmen. De stembureaus blijven tot 21.00 uur open. Daarna volgt een prognose van de uitslag.

'Ga stemmen!'

Veel politici hebben hun stem al uitgebracht, onder wie premier Mark Rutte. Hij riep bij het stembureau in Den Haag de Nederlanders nogmaals op om voor het associatieverdrag te stemmen. "We moeten Oekraine helpen met de opbouw van de rechtsstaat en de democratie. Ga stemmen en stem voor!"

Hij sprak onlangs bij Nieuwsuur zijn vertrouwen uit in de wijsheid van het Nederlandse electoraat en in een goede afloop van het referendum. "Ik denk dat een meerderheid ja zal stemmen, in het belang van werkgelegenheid in Nederland, handel en stabiliteit in Europa."

Onder veel mediabelangstelling brengt premier Rutte zijn stem uit

Ook politieke tegenstanders van het verdrag hebben hun stem uitgebracht, zoals SP-leider Emile Roemer en PVV-leider Geert Wilders. "We kunnen voor het eerst zeggen: genoeg is genoeg. We willen dat verdrag met Oekraïne niet, dat is niet in ons belang", aldus Wilders.

Volgens Wilders kan "de patriottische lente weleens beginnen" met het referendum van vandaag. Ook hij riep de Nederlanders op om te gaan stemmen. "Wat je ook stemt, ga stemmen en als het even kan, stem tegen."

Geert Wilders en Emile Roemer stemmen tegen het associatieverdrag

Dit Oekraïne-referendum is het eerste dat wordt gehouden op basis van de referendumwet, die vorig jaar door het parlement werd aangenomen. Die wet maakt het mogelijk om een raadgevend referendum te houden over wetten die al door het parlement zijn aangenomen.

Daarvoor zijn 300.000 handtekeningen nodig. Die werden door actiegroep GeenPeil in korte tijd ruimschoots verzameld.

GeenStijl-verslaggever Jan Roos is een van de initiatiefnemers van het referendum. Hij bracht vandaag zijn tegen-stem uit in Bergen.

Jan Roos brengt stem uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl