'Panama Papers heeft alle schijn van belastingontduiking'

Opnieuw zijn er vandaag nieuwe namen naar buiten gekomen die in de Panama Papers worden genoemd, onder wie ook veel Nederlanders. Mensen met veel geld die een aanzienlijk deel daarvan hebben weggesluisd naar belastingparadijzen.

Geld wegsluizen naar brievenbusfirma's in belastingparadijzen is in principe legaal, mits betrokkenen het niet verzwijgen in hun belastingaangifte. Dat is belastingontwijking, op een legale manier zorgen dat je zo weinig mogelijk belasting betaalt.

Nieuwsuur spreekt met Paul De Grauwe, econoom aan de Londen School of Economics, over de Panama Papers.

'Panama Papers heeft alle schijn van belastingontduiking'

Econoom Paul De Grauwe kan zich moeilijk voorstellen dat de namen van de Panama Papers niets te verbergen hebben. "Als iemand iets doet langs de wettelijke weg, wat belastingontwijking is, hoef je dat toch niet zo te verbergen?"

"Dan rijst het vermoeden dat het niet alleen om ontwijking, maar om ontduiking gaat", zegt hij in het Vlaamse programma Terzake. Belastingontduiking is daarentegen wel strafbaar. Daarbij worden inkomens of vermogen buiten het zicht van de fiscus gehouden.

Rancune

De Grauwe waarschuwt dat het belastingsysteem op deze manier kan leiden tot een maatschappelijk probleem. "Het roept een reactie op dat het systeem alleen goed is voor de top."

Dat is volgens de econoom niet uit te leggen aan de gewone belastingbetaler. "Het creëert een rancune bij veel mensen. En dat is een probleem op de lange termijn."

Het vermoeden rijst dat het niet om ontwijking, maar om ontduiking gaat.

Paul De Grauwe

Systeem verwerpen

"Het vrijmarktsysteem past alleen in een maatschappij waar een zekere zin van rechtvaardigheid bestaat. Als dat er niet meer is, zullen mensen dat systeem verwerpen of zullen politici opstaan met een ander systeem."

Om dat te voorkomen is het belangrijk dat er internationaal meer wordt samengewerkt. "Toch gaat dat niet altijd op. Er zijn altijd landen die zich eraan willen onttrekken. Het is beter om nationaal tot een minimum belasting te komen."

Wereldleiders reageren op Panama Papers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl