Is Molenbeek na arrestatie Abdeslam 'opgekuist'?

"Een succes zonder glorie", kopte de Vlaamse krant De Standaard vanochtend. In België zijn ze blij dat Salah Abdeslam is gepakt, maar ook verbaasd dat hij al die maanden gewoon in de Brusselse gemeente Molenbeek zat.

Hoe kon de meeste gezochte terrorist van België zo lang onder de radar blijven? Nieuwsuur spreekt met Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid.

'Steun voor Abdeslam is groter geweest dan wij vermoedden'

Vlak na de aanslagen in Parijs werden in Molenbeek meerdere verdachten opgepakt, die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Volgens minister Jambon hadden de autoriteiten de wijk niet onder controle, en was een "heel grote concentratie" geradicaliseerde moslims de essentie van het probleem.

"Ik ga Molenbeek opkuisen", beloofde hij. Politie en veiligheidsdiensten kwamen in actie om de situatie in de wijk te verbeteren. En dat gebeurde; de wijk leek de afgelopen maanden geregeld bezet gebied met grootschalige politie-acties en veel militairen op straat.

Minister Jan Jambon

De arrestatie van Abdeslam is daar nu het eerste grote succes van. Toch is het een bitterzoet resultaat voor de autoriteiten. De meest gezochte terrorist van Europa zat waarschijnlijk al die tijd op loopafstand van zijn ouderlijk huis. Hij zou onder het oog van de veiligheidsdiensten zelfs openlijk hebben rondgelopen.

De steun voor Abdeslam is groter geweest dan wij oorspronkelijk vermoedden.

Minister Jambon

"Om dat vol te houden, moet hij behoorlijk wat hulp hebben gehad", schrijft het Vlaamse Nieuwsblad. Buurtgenoten zeggen dat "iedereen in de wijk altijd heeft geweten dat Salah hier nog was."

Minister Jambon bevestigt dat Abdeslam steun heeft gehad in de gemeenschap. "Die steun is groter geweest dan wij oorspronkelijk vermoedden." Om die reden heeft het vier maanden geduurd voordat hij werd gevonden.

"Als iemand weet onder te duiken en beroep kan doen op een netwerk van ondersteuning kan hij een hele tijd verborgen blijven. Ik herinner mij dat het ook lang heeft geduurd voordat Saddam Hoessein, waar de hele Amerikaanse strijdmacht achteraan zat, werd gepakt. Wij hebben het net rond Abdeslam langzaam gesloten."

Is Molenbeek opgekuist?

"Dat is te voorbarig", waarschuwt Liesbeth van Impe in het Nieuwsblad. "Alles wijst erop dat er mogelijk nog meer safehouses zijn voor terroristen. Ook is er nog veel werk bij jongeren die vinden dat de politie in hun wijk niets te zoeken heeft, zelfs niet als het om een terrorist met bloed van Parijs aan de handen gaat."

Ook Jambon benadrukt dat de arrestatie niet het einde van de strijd is. "Het is een heel belangrijke vangst geweest, maar we gaan onverminderd verder." De afgelopen maanden zijn al een reeks maatregelen genomen om de veiligheidssituatie in Molenbeek te verbeteren. "En daar zet ik nu 300 politieagenten bij. Dus we zijn echt krachtige maatregelen aan het nemen."

Het dreigingsniveau in België blijft voorlopig nog op niveau drie. Dat betekent dat de kans op een aanslag nog steeds "mogelijk en waarschijnlijk" is.

Jambon hoopt dat door bekentenissen van Abdeslam meer duidelijk wordt over de aanslagen in Parijs. "Over de voorbereidingen daarvan en ook de maanden daarna. Waar heeft hij gezeten? Waarom is het niet gelukt hem eerder te pakken? Ik hoop dat we die reconstructie kunnen maken en daar slimmer door worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl