Hoe heeft Nieuwsuur onderzoek gedaan?

Op 29 februari is een vragenlijst verstuurd naar de burgemeesters van alle Nederlandse gemeenten over de asielopvang in gemeenten. De burgemeesters hadden tot en met woensdag 9 maart de tijd om de vragen te beantwoorden. In totaal hebben 196 burgemeesters de vragenlijst ingevuld, 49 procent van het totaal aantal burgemeesters in Nederland.

Er klinkt een roep om kleinere opvanglocaties, bent u daar voor?

Van de 196 burgemeesters hebben 146 burgemeesters deze vraag beantwoord. Van de 146 burgemeesters hebben 135 burgmeesters aangegeven dat ze voor kleinere opvanglocaties zijn. Dit is 92% van de burgemeesters die antwoord hebben gegeven op de vraag.

Als reden geven de meeste burgemeesters aan draagvlak van de bevolking en dat het beter bij de schaalgrootte van hun gemeente past. Ook betere integratie wordt met regelmaat als reden genoemd.

Heeft u opvanglocaties aangeboden aan het COA waar het COA geen gebruik van heeft gemaakt?

Van de 196 burgemeesters hebben 189 burgemeesters deze vraag beantwoord. 44 burgemeesters hebben aangegeven dat ze een opvanglocatie hebben aangeboden aan het COA waar het COA geen gebruik van heeft gemaakt. Dit is 24 procent van de burgemeesters.

Van deze burgemeesters hebben twintig burgemeesters als reden expliciet gemeld dat het COA de opvanglocatie te klein vond (en het bedrijfsmatig niet efficiënt was).

Vijf burgemeesters hebben aangegeven dat ze geen reactie van het COA hebben gekregen op het aanbod. Andere redenen die genoemd zijn: locatie ging niet door vanwege aanbestedingsregels van COA, op dit moment niet nodig, voldoende, betere alternatieven beschikbaar, niet geschikt, verbouwen kost relatief veel tijd en geld, de ligging van de locaties was niet goed, COA wilde een langer aanbod dan het voorliggende aanbod.

In totaal zijn er door de 44 gemeenten 8.215 plekken aangeboden waar het COA geen gebruik van heeft gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl