Met alle Europese toppen over de vluchtelingencrisis, lijkt de Nederlandse politiek zich wel te verplaatsen van Den Haag naar Brussel. Keer op keer verschijnt premier Mark Rutte in de Europese hoofdstad. Maar hij is lang niet de enige.
Elke politieke stroming heeft zijn eigen Europese politieke partij. Allemaal willen die partijen hun invloed vergroten. En op een dag als vandaag, lijkt het alsof het halve Binnenhof rondwandelt in de Brusselse straten.
Politieke families
Eigenlijk spelen alle grote politieke kwesties op dit moment vooral op het Europese toneel: de vluchtelingencrisis, de grensbewaking, de stabiliteit van de euro en de relaties met Rusland, allemaal zaken waar Den Haag alleen machteloos in staat.
Nieuwsuur volgde de afgelopen maand premier Mark Rutte bij zijn liberale familie, Diederik Samsom bij de Europese sociaal-democraten, en Sybrand Buma bij zijn christen-democratische politieke vrienden.
Die politieke families worden steeds machtiger, zegt Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het Europees Parlement. Vroeger werd er in het Europarlement vaker via nationale lijnen gestemd, nu worden de politieke fracties in Europa steeds belangrijker.
PvdA-leider Samsom probeert bij zijn sociaal-democratische partijgenoten in Europa steun te krijgen voor zijn plan om vluchtelingen naar Europa te halen en hier onder de EU-lidstaten te verdelen. Helaas krijgt hij van met name zijn Oost-Europese collega's nul op het rekest.
CDA-leider Buma zit in Brussel aan tafel bij de sleutelspelers in Europa: de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Hongaarse premier Viktor Orbán, commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
Allemaal leiders die op de Europese top van vandaag knopen moeten doorhakken over het vluchtelingenprobleem. "Soms hoor ik hier eerder wat er speelt dan premier Rutte later op de echte top", zegt Buma.
Voor alle Haagse politici geldt: als je echt zaken wilt doen, moet je de laatste tijd in Brussel zijn.