Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos

Brengt deze EU-top de langverwachte doorbraak?

Op de EU-top in Brussel wordt gesproken over een vluchtelingenruilsysteem tussen Turkije en de Europese Unie. De Europese regeringsleiders en de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn bijeen om te praten over maatregelen die de vluchtelingenstroom kunnen indammen.

Turkije zou bereid zijn om alle vluchtelingen die via zijn grondgebied naar de EU komen, terug te nemen. In ruil daarvoor zou de EU meer geld moeten bijdragen en ook voor elke vluchteling die teruggaat naar Turkije, een vluchteling moeten opnemen uit een kamp in Turkije.

Nieuwsuur spreekt met correspondenten Arjan Noorlander in Brussel en Lucas Waagmeester in Istanbul. Ernst Hirsch Ballin, oud-minister van Justitie, is te gast. Hij schreef het advies 'De toekomst van Schengen', dat vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Ontmoedigen

De afgelopen maanden zijn zijn al heel wat plannen de revue gepasseerd in Brussel. De nood voor een akkoord wordt steeds hoger. Griekenland dreigt in één groot vluchtelingenkamp te veranderen nu landen op de Balkanroute hun grenzen sluiten.

In Griekenland zitten zo'n 35.000 mensen vast. Op de Griekse eilanden komen nog iedere dag migranten aan. De EU wil een einde maken aan deze route tussen Griekenland en Turkije. Het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije, moet andere vluchtelingen ontmoedigen de oversteek te maken.

Om de Turkse premier Davutoglu zo ver te krijgen de vluchtelingen terug te nemen, lijkt de EU bereid om nog meer toezeggingen te doen. Zo zou de hulpbijdrage aan Turkije, voor verbetering van de omstandigheden in Turkse vluchtelingenkampen, worden verdubbeld van drie naar zes miljard euro.

Ook zou het visum waarmee Turkse burgers in Europa vrij kunnen reizen sneller worden ingevoerd. Daarnaast zullen er nieuwe gesprekken over de toetreding van Turkije tot de EU worden gevoerd.

Het voorstel dat nu op tafel ligt is waarschijnlijk gisteravond besproken door bondskanselier Angela Merkel, premier Mark Rutte en de Turkse premier Davutoglu. Zij spraken afgelopen nacht tot in de late uurtjes met elkaar over maatregelen die de vluchtelingenstroom kunnen indammen.

Merkel en Rutte praten met Davutoglu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl