'Het is wachten tot er doden vallen door drones'

Het is een kwestie van tijd voor er een ernstig ongeluk met een drone plaatsvindt, zeggen bezorgde deskundigen. Vandaag werd bekend dat een Franse Airbus vorige maand boven Parijs bijna in botsing kwam met een drone. Het gebeurde op een hoogte van 1650 meter, waar drones helemaal niet mogen komen.

Het incident gebeurde bij de Franse luchthaven Charles de Gaulle. Het ging om een Airbus 320 die uit Barcelona kwam. Het toestel was begonnen aan de daling, toen de co-piloot de drone ontdekte. Het onbemande vliegtuigje vloog op een afstand van ongeveer vijf meter onder de linkervleugel door.

'Het is wachten tot er doden vallen door drones'

'Luchtvaart in gevaar gebracht'

"Wij zijn hier heel erg van geschrokken", zegt Joost van Doesburg van de Vereniging van Verkeersvliegers. "Verrast zijn we echter niet. Zo'n incident kan elke dag en overal in Europa plaatsvinden. Als politiek Den Haag niet in actie komt, kunnen er doden gaan vallen."

De overheid moet strenge voorwaarden gaan stellen aan het toelaten van drones, stellen de Nederlandse piloten. "De drones moeten kunnen communiceren met de veiligheidssystemen in de burgerluchtvaart. Ze zijn nu compleet onzichtbaar voor de radar. Daarnaast moeten er inspecties komen en moet streng worden opgetreden tegen mensen die de regels overtreden."

Er hebben zich in Nederland nog geen ernstige incidenten voorgedaan, zegt Van Doesburg. "Maar we kunnen erop wachten. Er zijn wel meldingen van drones die heel dicht in de buurt van Schiphol hebben gevlogen en de burgerluchtvaart in gevaar hebben gebracht."

  • Drones.nl
  • Drones.nl
  • Drones.nl

Een drone mag volgens de regelgeving niet hoger vliegen dan 120 meter. Waarom gebeurt dat dan toch? "Mensen denken niet goed na, ze zijn benieuwd hoe hoog zo'n drone nou kan. Maar er zijn ook mensen die gewoon een stunt willen uithalen", zegt Wiebe de Jager, oprichter van Dronewatch.

Zij verpesten het voor de rest, want de meeste mensen die een drone kopen gaan er heel voorzichtig mee om, zegt De Jager. Van de bijna botsing in Parijs wordt hij dan ook niet blij. "Het is helaas het zoveelste incident. Je weet dat het op een gegeven moment een keer misgaat, dat er een drone echt op een vliegtuig botst. Dat is jammer voor de mensen die van goede zin zijn."

Deel van het luchtruim

Hij vindt dat de overheid meer voorlichting moet geven over drones. "Zodat voor de mensen die een drone kopen duidelijk is dat er spelregels zijn. Maar mensen moeten ook goed beseffen dat ze met hun drone deel uitmaken van het luchtruim en dat daar bepaalde veiligheidseisen aan worden gesteld."

De Jager denkt niet dat de drones uit het luchtruim zullen verdwijnen. "Er zijn ook veel positieve toepassingen. Voor het maken van foto's en films, maar ook voor inspectiedoeleinden." De technologie gaat volgens hem ook steeds verder. "Drone-fabrikanten bouwen al maatregelen in om dit soort incidenten te voorkomen. Dus ik denk dat het uiteindelijk de goede kant opgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl