Crisis in de Oliehoofdstad van Europa door lage olieprijs

  • Marijn Duintjer Tebbens

    verslaggever economie

  • Marijn Duintjer Tebbens

    verslaggever economie

Het Schotse Aberdeen noemt zichzelf de Oliehoofdstad van Europa. Voor de kust in de Noordzee liggen vele honderden boorplatformen waar olie en gas wordt gewonnen. Maar nu de olieprijs in anderhalf jaar tijd met zo'n 70 procent is gedaald, wordt de stad hard getroffen.

Zeker 10.000 mensen die in de olie-industrie werkten, zijn al ontslagen. Niemand verwacht dat het daarbij blijft. De olie- en gaswinning maakte van Aberdeen na de Londense City, de rijkste stad van het Verenigd Koninkrijk Nu voelt de stad als geen ander de pijn van de lage olieprijs.

Nieuwsuur reisde naar de Oliehoofdstad van Europa waar de lage olieprijs grote gevolgen heeft.

Crisis in de Oliehoofdstad van Europa door lage olieprijs

Groot banenverlies

De lage olieprijs heeft in het Verenigd Koninkrijk al tot het verlies van 65.000 banen geleid. Geen stad is zo getroffen als Aberdeen (200.000 inwoners) waar voor de crisis zo'n 40.000 mensen direct in de oliesector werkten. Alleen al in de maand januari steeg het aantal mensen dat een uitkering aanvroeg met 69 procent.

Banen in de oliesector verdienen goed. Het inkomen in Aberdeen lag daarom twee keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat heeft als gevolg dat mensen bij ontslag nu harder vallen. De lokale voedselbank zag in een jaar tijd het aantal aanvragen om hulp verdrievoudigen.

  • Nieuwsuur
    Victor Campbell komt door de lage olieprijs niet meer aan het werk
  • Nieuwsuur
    De voedselbank in Aberdeen

'Het zal weer beter worden'

Victor Campbell (60) werkte zijn hele leven in de olie-industrie. Vijf jaar geleden raakte hij zijn baan kwijt en door de lage olieprijs komt hij nu niet meer aan het werk. Terwijl hij zich bij de voedselbank meldt, vertelt hij: "We hebben heel goede tijden gekend. Nu zijn de tijden minder. Ik ben een optimist, de olieprijs zal ooit weer stijgen en dan zal het weer beter worden."

De lokale vakbond klaagt ondertussen dat de pijn alles behalve eerlijk verdeeld wordt. "De oliemaatschappijen maken nog steeds miljarden winst. Het zijn alleen een paar miljard minder. Wij maken ons zorgen over de mensen die hun baan verliezen en hun hele inkomen kwijt zijn", zegt Tommy Campbell van de lokale vakbond Unite.

Er zijn aanwijzingen dat de lage olieprijs zelfs tot een toename van het aantal zelfmoorden leidt. Neil Murray, die de geestelijke gezondheidszorg coördineert, vertelt: "De factoren die tot zelfmoord leiden zijn complex en er is zelden een oorzaak, maar er zijn duidelijk gevallen waarbij er een verband is met de crisis in de oliesector." Murray zegt dat de autoriteiten de hulpcampagnes nu aan het verdubbelen zijn.

Minder investeringen

De lobbyclub van de olie- en gassector, UK Gas and Oil, pleit ondertussen voor een belastingverlaging. Zo hoopt de sector de zware tijden beter aan te kunnen. Er zijn vooral zorgen over de enorme val in het aantal investeringen op de Noordzee. Voor dit jaar wordt ongeveer 1 miljard aan investeringen verwacht. Een paar jaar geleden was dat nog 8 miljard per jaar.

Sommigen weigeren te wachten op een herstel van de olieprijs. Nadat ze binnen een jaar twee keer was ontslagen in de olie-industrie, begon Mechelle Clark deze maand haar eigen sandwichshop. "Eten blijven mensen toch", zegt de 33-jarige. Maar ze voegt eraan toe dat haar inkomen nu wel de helft is van wat ze in de oliesector verdiende.

  • Nieuwsuur
    Mechelle Clark aan het werk in haar sandwichshop
  • Nieuwsuur
    Mechelle Clark aan het werk
  • Nieuwsuur
    De sandwichshop in Aberdeen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl