In Noord-Frankrijk zitten naar schatting duizenden vluchtelingen in het tentenkamp in Calais. De Belgen vrezen dat de migranten noordwaarts zullen trekken naar de Belgische kust, nu Frankrijk toestemming heeft gekregen om een groot deel van het tentenkamp te ontruimen.
Nieuwsuur spreekt met Carl Decaluwé, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. Correspondent Joris van Poppel maakt een reportage aan de Belgische kust.
Nieuwe kampen
Vanwege de naderende ontruiming van het tentenkamp, ook wel de jungle van Calais genoemd, heeft België controles bij de grensovergang met Frankrijk ingevoerd. De regering is bang dat aan de Belgische kust nieuwe kampen zullen ontstaan, waar migranten wachten tot ze een oversteek naar Groot-Brittannië kunnen maken.
De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, deed zelf een verzoek voor de strengere grenscontroles aan de Franse grens. "We moeten proberen te controleren wie er de grens over wil. Mensen die niet de nodige documenten kunnen voorleggen, moeten daar staande gehouden worden", zei hij maandag.
Grens weer overgezet
Correspondent Joris van Poppel ziet de controles vandaag in de praktijk. De migranten komen op verschillende manieren aan in België: lopend, in auto's of gewoon met de bus. "De Belgische politie is onverbiddelijk. Wie vanuit Noord-Frankrijk naar België wil moet stoppen. Migranten die geen papieren hebben, worden zonder pardon weer de grens overgezet."
Daarmee wil België vooral ook mensensmokkelaars tegengaan. Die wonen zelf namelijk ook in groten getale in het tentenkamp in Calais. Gouverneur Decaluwé is bezorgd dat de mensensmokkelaars met de migranten zullen meeverhuizen naar België.
De Europese Commissie is niet blij met de invoering van de Belgische grenscontroles. België overtreedt daarmee namelijk de regels van het verdrag van Schengen, schrijft de Europese Commissie dit weekend in een brief aan het Belgische kabinet.
België heeft de grenscontroles op dinsdag ingevoerd, maar zonder de Europese Commissie en de andere lidstaten vooraf daarover te informeren. Pas op de dag van invoering bracht de Belgische regering de Europese Commissie op de hoogte, en dat is niet de bedoeling.
Volgens België gaat het om een noodmaatregel, gezien de situatie in het land. Volgens de Europese Commissie mogen de controles dan slechts tien dagen duren. Morgen zal de Belgische regering in gesprek gaan met de Europese Commissie over de controles.
Geen voedsel uitdelen
Het kan nog een paar weken duren voordat de ontruiming van het tentenkamp in Calais begint. Nu al heeft West-Vlaanderen te maken met een stijging van het aantal migranten zonder geldige verblijfsdocumenten. In december werden er al 598 opgepakt in de kustprovincie, in januari steeg dat aantal naar 890.
Gouverneur Decaluwé riep begin deze maand de bevolking van West-Vlaanderen op om niet in te grijpen of voedsel uit te delen. "Het is enorm moeilijk, want het gaat uiteindelijk wel om mensen. Maar het zijn wel mensen zonder papieren die koste wat kost Groot-Brittannië willen bereiken."