Griekenland is woedend over plannen van de Balkanlanden om de grenzen met het noorden van Griekenland dicht te houden. Het land spreekt van een "vijandelijke actie" en beschuldigt de landen ervan dat ze Europese verdragen en internationale wetten over vluchtelingen schenden. Premier Alexis Tsipras zegt dat hij alle Europese besluiten zal blokkeren totdat er een eerlijke verdeling van de vluchtelingen over Europa komt.
Vanavond in Nieuwsuur een gesprek met staatssecretaris Klaas Dijkhoff vanuit Brussel.
Gevaarlijke periode
Vandaag praten de EU-ministers onder Nederlands voorzitterschap in Brussel over de vluchtelingenkwestie in een poging de verdeeldheid in Europa te bezweren. Griekenland is bang dat het één groot vluchtelingenkamp wordt nu Oostenrijk en de Balkanlanden steeds verder gaan in het tegenhouden van vluchtelingen aan de grens.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff waarschuwde deze week al dat er een humanitaire crisis op de Balkan dreigt als vluchtelingen bij grenzen vast komen te zitten door eenzijdige maatregelen van EU-landen.
EU-president Donald Tusk vreest dat de Europese Unie in "een van de gevaarlijkste periodes uit haar geschiedenis" is beland. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zegt dat Schengen, de interne markt en de euro in gevaar komen als een gezamenlijke Europese oplossing voor de vluchtelingencrisis uitblijft.
Besluiteloos
Gisteren overlegden Oostenrijk en negen Balkanstaten in Wenen met elkaar over hun asielpolitiek. Tot ongenoegen van Tsipras was Griekenland niet uitgenodigd. "Het wekt de indruk dat sommigen beslissingen willen nemen die direct gevolgen voor ons hebben", zei de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias.
Oostenrijk en zijn zuidelijke buurlanden willen scherpere grenscontroles houden om de stroom vluchtelingen via de Balkanroute in te dammen. Ze willen niet langer wachten op maatregelen van de EU, die ze besluiteloos noemen. Ze waarschuwen dat ze op enig moment de grenzen helemaal zullen sluiten.
Het is onmogelijk om eindeloze aantallen vluchtelingen op te nemen, vinden de landen. Voorlopig willen ze alleen mensen met geldige papieren doorlaten. Mensen met valse papieren of die twijfelachtige verklaringen afleggen over hun nationaliteit of identiteit worden teruggestuurd.
Beperkte middelen
De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner zei op de bijeenkomst in Wenen dat "de vluchtelingenstroom moet worden ingedamd, anders wordt het een kwestie van overleven voor de Europese Unie".
Ministers van de EU-landen Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Bulgarije en van Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië wijzen in een verklaring op de beperkte middelen en opvangcapaciteiten die ze hebben, de mogelijke gevolgen voor de binnenlandse veiligheid, sociale problemen en integratieproblemen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt indirect kritiek met de opmerking dat Duitse politici een open-deuren-politiek aanhangen, maar van Oostenrijk verlangen dat het iedereen die naar Duitsland wil tegenhoudt.
Referendum
Hongarije was ook niet bij de besprekingen aanwezig. Dat land heeft al maatregelen genomen om asielzoekers tegen te houden. Daar komt nog bij dat premier Viktor Orbán een referendum wil houden over de vraag of het land het aantal vluchtelingen moet opnemen dat de EU heeft toegewezen. Daarmee strijkt hij Brussel opnieuw tegen de haren in. Er is nog geen datum voor het referendum.